Sposób przygotowania:
Barszcz czerwony z ziemniakami
1. Trzy obrane i umyte buraki zetrzeć na dużych oczkach, a jednego pokroić w kostkę. Wrzucić do gotującego się bulionu wraz z cytryną (zostawić 1 szklankę startych buraków na koniec gotowania). Gotować pół godziny.
2. Dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, pieprz, przyprawę uniwersalną, cukier i przeciśnięty przez praskę czosnek. Gotować około 15-20 minut do miękkości ziemniaków.
3. Ubrać łyżkę wazową zupy i dokładnie rozprowadzić ją na misce ze śmietaną, aby nie było grudek. Rozmieszaną śmietanę wlewać do zupy ciągle mieszając zawartość garnka. Wrzucić pozostałe starte buraki i podgotować jeszcze 5 minut na bardzo wolnym ogniu.
2. Dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, pieprz, przyprawę uniwersalną, cukier i przeciśnięty przez praskę czosnek. Gotować około 15-20 minut do miękkości ziemniaków.
3. Ubrać łyżkę wazową zupy i dokładnie rozprowadzić ją na misce ze śmietaną, aby nie było grudek. Rozmieszaną śmietanę wlewać do zupy ciągle mieszając zawartość garnka. Wrzucić pozostałe starte buraki i podgotować jeszcze 5 minut na bardzo wolnym ogniu.