Sposób przygotowania:
Rosól wołowy z ziemniaczanymi kluskami.
Do ztartych ziemniaków dodajemy jajko,ok.1/2 łyżki soli i mąkę,ciasto musi być ścisłe i nie spadać z łyżki.Do gotującej się wody rzucamy z deski do krojemnia łyżką małe porcje ciasta ziemniaczanego i gotujemy ok.3-4 min.Kluski następnie przecedzamy i płuczemy zimną wodą.
Zabieramy się za rosół.Umyte i oczyszczone mięso wkładamy do gotującej się wody,następnie warzywa (cebulkę należy przypiec na czarno np. nad gazem) i przyprawy:sól,pieprz,kilka ziaren ziela angielskiego i kostkę wołową.Wszystko gotujemy na małym ogniu ok.1 godz.Mięso musi być miękkie.Na głębokim talerzu układamy wcześniej przygotowane kluski i zalewamy rosołem, posypujemy posiekaną natką pietruszki.SMACZNEGO!!!
Zabieramy się za rosół.Umyte i oczyszczone mięso wkładamy do gotującej się wody,następnie warzywa (cebulkę należy przypiec na czarno np. nad gazem) i przyprawy:sól,pieprz,kilka ziaren ziela angielskiego i kostkę wołową.Wszystko gotujemy na małym ogniu ok.1 godz.Mięso musi być miękkie.Na głębokim talerzu układamy wcześniej przygotowane kluski i zalewamy rosołem, posypujemy posiekaną natką pietruszki.SMACZNEGO!!!