iwona3004

iwona3004

Szef Kuchni
[Przepisów: 74]

Rosól wołowy z ziemniaczanymi kluskami.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Babcia gotowała go dla mnie i udowodniła,że rosół niekoniecznie trzeba jeść z makaronem.

Rosól wołowy z ziemniaczanymi kluskami.

Składniki:

Rosól wołowy z ziemniaczanymi kluskami.

 

  • Rosół:
  • 70-80 dkg wołowiny z kością na rosół
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 1 średni por
  • 1 mała cebulka
  • natka pietruszki
  • sól,pieprz mielony,ziele angielskie,1 kostka wołowa
  • Kluseczki:
  • 5 dużych ziemniaków
  • 1 jajko
  • sól,mąka

Sposób przygotowania:

Rosól wołowy z ziemniaczanymi kluskami.
Do ztartych ziemniaków dodajemy jajko,ok.1/2 łyżki soli i mąkę,ciasto musi być ścisłe i nie spadać z łyżki.Do gotującej się wody rzucamy z deski do krojemnia łyżką małe porcje ciasta ziemniaczanego i gotujemy ok.3-4 min.Kluski następnie przecedzamy i płuczemy zimną wodą.
Zabieramy się za rosół.Umyte i oczyszczone mięso wkładamy do gotującej się wody,następnie warzywa (cebulkę należy przypiec na czarno np. nad gazem) i przyprawy:sól,pieprz,kilka ziaren ziela angielskiego i kostkę wołową.Wszystko gotujemy na małym ogniu ok.1 godz.Mięso musi być miękkie.Na głębokim talerzu układamy wcześniej przygotowane kluski i zalewamy rosołem, posypujemy posiekaną natką pietruszki.SMACZNEGO!!!