edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Rosół z gęsi z lubczykiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Mój pierwszy rosół na gęsi. Pachnący, o pięknej barwie, lekko słodkawy, wbrew moim obawom bardzo nam posmakował :)

Rosół z gęsi z lubczykiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Rosół z gęsi z lubczykiem

 

  • 1 kg porcji rosołowej z gęsi – waga ze skórą i tłuszczem
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • kawałek bulwy selera
  • gałązka lubczyku
  • mała cebula
  • 5 kulek ziaren angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • kilkanaście ziaren czarnego pieprzu
  • sól

 

Sposób przygotowania:

Rosół z gęsi z lubczykiem
Kawałki mięsa opłukać, dobrze osuszyć papierowym ręcznikiem, oddzielić od niego całą skórę i tłuszcz. Mięso i kości zalać 3 litrami wody, doprowadzić do wrzenia, zszumować. Posolić, dodać ziele angielskie, liść laurowy i pieprz ziarnisty. Marchew, pietruszkę i seler obrać, opłukać, razem z liściem lubczyku dodać do rondla. Cebulę obrać, pokroić w grubsze plastry, mocno zrumienić na suchej patelni i również dodać do rondla. Gotować na małym ogniu, tak żeby rosół tylko „mrugał”, co najmniej trzy godziny. Skórę i tłuszcz smażyć na wolnym ogniu do całkowitego wytopienia, smalec zlać do słoiczka, wystudzić i wstawić do lodówki, wysmażone skwarki wyrzucić. Podać z cienkim makaronem lub innym, ulubionym dodatkiem.
Rosół z gęsi z lubczykiem
Mięso i kości zalać trzema litrami zimnej wody.
Rosół z gęsi z lubczykiem
Doprowadzić do wrzenia, zszumować i dodać przyprawy.
Rosół z gęsi z lubczykiem
Dodać obraną włoszczyznę, luczyk i zrumienioną cebulę.
Rosół z gęsi z lubczykiem
Skórę i tłuszcz smażyć na wolnym ogniu do całkowitego wytopienia.