Sposób przygotowania:
Rosół z gęsi z lubczykiem
Kawałki mięsa opłukać, dobrze osuszyć papierowym ręcznikiem, oddzielić od niego całą skórę i tłuszcz. Mięso i kości zalać 3 litrami wody, doprowadzić do wrzenia, zszumować. Posolić, dodać ziele angielskie, liść laurowy i pieprz ziarnisty. Marchew, pietruszkę i seler obrać, opłukać, razem z liściem lubczyku dodać do rondla. Cebulę obrać, pokroić w grubsze plastry, mocno zrumienić na suchej patelni i również dodać do rondla. Gotować na małym ogniu, tak żeby rosół tylko „mrugał”, co najmniej trzy godziny. Skórę i tłuszcz smażyć na wolnym ogniu do całkowitego wytopienia, smalec zlać do słoiczka, wystudzić i wstawić do lodówki, wysmażone skwarki wyrzucić. Podać z cienkim makaronem lub innym, ulubionym dodatkiem.