Sposób przygotowania:
Rosół z gęsi z kołdunami
Kościec z piersi gęsi z kawałkami mięsa umyć i podzielić na kawałki .
Obrać , umyć i pokroić na mniejsze kawałki warzywa ( z cebuli zdjąć tylko wierzchnią łuskę) .
Opiec na suchej patelni na rumiano.
Włożyć do garnka kościec gęsi, warzywa , przyprawy, grzybek i gałązkę lubczyku. Zalać wodą. Dodać łyżkę maggi. Doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć gaz i gotować przez 2 godziny ( rosół ma tylko ,,pyrkać ,, )* . Wyjąć mięso i warzywa ** .
Rosół przecedzić (powinno go zostać ok. 2,5 szklanki)*** . Doprawić do smaku maggi i majerankiem.
Obrać z korpusu drobne kawałki mięsa ( skóry odrzucić).
Zmielić. Dodać do mięsa tłuszcz. Doprawić do smaku majerankiem , solą i mielonym pieprzem.
Do mąki ze szczyptą soli wlać wrzątek i zaparzyć ją. Wyrobić elastyczne ciasto podsypując mąka w miarę potrzeby.
Rozwałkować ciasto. Wycinać kieliszkiem jak na uszka.
Nakładać farsz małą łyżeczką i zlepiać kołduny
( z tej porcji ciasta wyszło mi 24 małe pierożki - zostało 2 łyżki farszu **** )
Gotować w osolonym wrzątku do chwili aż wypłyną.
Wyławiać łyżka cedzakową .
Układać na talerzach lub w bulionówkach. Zalewać gorącym rosołem. Posypać drobno usiekanymi listkami tymianku.
*Gdyby woda za mocno odparowywała uzupełniać wrzątkiem.
**Z warzyw robię sałatkę.
*** Około 3/4 szklanki rosołu zostawić by było w czym podać gęsi gołąbek w rosole.
**** Zostało 2 łyżki farszu - odłożyłam je by dodać do farszu na gęsie gołąbki ale można zamrozić w innym celu np. jako dodatek do pierogów z gotowanego kurczaka lub krokietów.
Obrać , umyć i pokroić na mniejsze kawałki warzywa ( z cebuli zdjąć tylko wierzchnią łuskę) .
Opiec na suchej patelni na rumiano.
Włożyć do garnka kościec gęsi, warzywa , przyprawy, grzybek i gałązkę lubczyku. Zalać wodą. Dodać łyżkę maggi. Doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć gaz i gotować przez 2 godziny ( rosół ma tylko ,,pyrkać ,, )* . Wyjąć mięso i warzywa ** .
Rosół przecedzić (powinno go zostać ok. 2,5 szklanki)*** . Doprawić do smaku maggi i majerankiem.
Obrać z korpusu drobne kawałki mięsa ( skóry odrzucić).
Zmielić. Dodać do mięsa tłuszcz. Doprawić do smaku majerankiem , solą i mielonym pieprzem.
Do mąki ze szczyptą soli wlać wrzątek i zaparzyć ją. Wyrobić elastyczne ciasto podsypując mąka w miarę potrzeby.
Rozwałkować ciasto. Wycinać kieliszkiem jak na uszka.
Nakładać farsz małą łyżeczką i zlepiać kołduny
( z tej porcji ciasta wyszło mi 24 małe pierożki - zostało 2 łyżki farszu **** )
Gotować w osolonym wrzątku do chwili aż wypłyną.
Wyławiać łyżka cedzakową .
Układać na talerzach lub w bulionówkach. Zalewać gorącym rosołem. Posypać drobno usiekanymi listkami tymianku.
*Gdyby woda za mocno odparowywała uzupełniać wrzątkiem.
**Z warzyw robię sałatkę.
*** Około 3/4 szklanki rosołu zostawić by było w czym podać gęsi gołąbek w rosole.
**** Zostało 2 łyżki farszu - odłożyłam je by dodać do farszu na gęsie gołąbki ale można zamrozić w innym celu np. jako dodatek do pierogów z gotowanego kurczaka lub krokietów.
Silver
marietta