SUPERPRZEPIS

Rosół z gęsi z kołdunami

  • 2
         
ocena: 4/5 głosów: 10
Rosół z  gęsi z kołdunami Więcej zdjęć (5)

Rosół jest bardzo smaczny. Jeśli komuś przeszkadza ,, tłustość " to można po ugotowaniu schłodzić go i wstawić na trochę do zamrażalnika , a potem zdjąć zastygły tłuszcz .

Składniki:

Rosół z gęsi z kołdunami

 

  • Na rosół :
  • kościec ( z pozostałościami mięsa) po wyluzowaniu połówek piersi gęsi + okrawki z piersi( z tłuszczykami i skórą)
  • 3 marchewki
  • 1 mała pietruszka
  • kawałek selera wielkości użytej pietruszki
  • 1/2 pora
  • 1,5 cebuli ( dałam pół czerwonej bo akurat miałam przekrojoną )
  • 1 suszony grzybek ( mały)
  • 1 goździk
  • gałązka lubczyku
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziela angielskie
  • 6 ziaren czarnego pieprzu
  • maggi w płynie do smaku
  • sól do smaku
  • 5 szklanek wody
  • tymianek świeży po posypania
  • szczypta majeranku
  • Na kołduny:
  • 1/3 szklanki mięsa z rosołu
  • 1 łyżeczka tłuszczu gęsiego zebranego z rosołu
  • 1/3 szklanki mąki + do podsypywania
  • 1/6 szklanki wrzącej wody
  • majeranek do smaku
  • pieprz mielony do smaku
  • sól do smaku

 

Sposób przygotowania:

Rosół z gęsi z kołdunami
Kościec z piersi gęsi z kawałkami mięsa umyć i podzielić na kawałki .

Obrać , umyć i pokroić na mniejsze kawałki warzywa ( z cebuli zdjąć tylko wierzchnią łuskę) .

Opiec na suchej patelni na rumiano.

Włożyć do garnka kościec gęsi, warzywa , przyprawy, grzybek i gałązkę lubczyku. Zalać wodą. Dodać łyżkę maggi. Doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć gaz i gotować przez 2 godziny ( rosół ma tylko ,,pyrkać ,, )* . Wyjąć mięso i warzywa ** .

Rosół przecedzić (powinno go zostać ok. 2,5 szklanki)*** . Doprawić do smaku maggi i majerankiem.

Obrać z korpusu drobne kawałki mięsa ( skóry odrzucić).

Zmielić. Dodać do mięsa tłuszcz. Doprawić do smaku majerankiem , solą i mielonym pieprzem.

Do mąki ze szczyptą soli wlać wrzątek i zaparzyć ją. Wyrobić elastyczne ciasto podsypując mąka w miarę potrzeby.

Rozwałkować ciasto. Wycinać kieliszkiem jak na uszka.

Nakładać farsz małą łyżeczką i zlepiać kołduny

( z tej porcji ciasta wyszło mi 24 małe pierożki - zostało 2 łyżki farszu **** )

Gotować w osolonym wrzątku do chwili aż wypłyną.

Wyławiać łyżka cedzakową .

Układać na talerzach lub w bulionówkach. Zalewać gorącym rosołem. Posypać drobno usiekanymi listkami tymianku.



*Gdyby woda za mocno odparowywała uzupełniać wrzątkiem.



**Z warzyw robię sałatkę.



*** Około 3/4 szklanki rosołu zostawić by było w czym podać gęsi gołąbek w rosole.



**** Zostało 2 łyżki farszu - odłożyłam je by dodać do farszu na gęsie gołąbki ale można zamrozić w innym celu np. jako dodatek do pierogów z gotowanego kurczaka lub krokietów. 
Rosół z  gęsi z kołdunami
Gęsinę- zarumienione warzywa i przyprawy zalać wodą -doprowadzić do wrzenia i gotować na bardzo małym gazie dwie godziny
Rosół z  gęsi z kołdunami
Wywar po wyjęciu gęsiny i warzyw przecedzić i doprawić
Rosół z  gęsi z kołdunami
Obrane z kości chude mięso( skóry i chrząstki odrzucić ) zmielić i doprawić do smaku
Rosół z  gęsi z kołdunami
Przygotować parzone ciasto-rozwałkować-- wycinać kółeczka -napełnać farszem-lepić pierożki i gotować w osolonym wrzątku aż wypłyną

Tagi:

mięso