Sarenka

Sarenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Rosól z indyka

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Esencjonalny, slodziutki i dobrze doprawiony. Rozgrzeje i zaspokoi glód.

Rosól z indyka

Składniki:

Rosól z indyka

 

  • udzce z indyka - 2 sztuki po 300g,
  • cebula biala - 1 duza,
  • marchewki - 5 srednich sztuk,
  • pietruszka korzen - 2 sztuki,
  • seler korzeniowy - 150g,
  • czosnek - 2-3 zabki,
  • vegeta - 2 czubate lyzki,
  • sól, pieprz,
  • lisc laurowy,

Sposób przygotowania:

Rosól z indyka
Mieso umyc i zalac zimna woda (ok 1,5-2 litry). Dodac vegete i sól. Zagotowac. Gotowac przez godzine na wolnym ogniu, w trakcie gotowania, po okolo 45 minutach dodac cala, obrana i umyta wczesniej cebule. Warzywa obrac, umyc i w razie potrzeby pokroic na nieco mniejsze czesci. Dodac lisc laurowy, pieprz (ziarnisty lub mielony, w zaleznosci od upodoban), marchew, pietruszke i selera. Gotowac przez okolo 30 minut. Gdy mieso i warzywa beda juz miekkie, wrzucic obrany czosnek, doprawic do smaku i zagotowac. Podawac na goraco z ziemniakami, kluskami lub makaronem.

Tagi:

indyk