Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 836]

Indyjska słoneczna zupa z kurczakiem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 8

To jedna z tych propozycji w której możemy wykorzystać niedzielny rosół, którego ugotowałyśmy za dużo. Pełna przypraw i aromatów zupa przeniesie nas w magiczną podróż do zaskakujących Indii.

Indyjska słoneczna zupa z kurczakiem

Składniki:

Indyjska słoneczna zupa z kurczakiem

 

  • 1 litr rosołu lub bulionu drobiowego
  • ½ kg fileta z kurczaka
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • 1 łyżeczka curry
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • 1 cebula pokrojona w kostkę
  • 2 ząbki czosnku wyciśnięte przez praskę
  • 1 papryczka chilli
  • Pieprz
  • Szklanka mleka kokosowego
  • Sok z ½ cytryny
  • Prażona cebula
  • Świeża kolendra ( kto nie lubi jej specyficznego zapachu i smaku, chociaż traci dużo może użyć zielonej pietruszki).

 

Sposób przygotowania:

Indyjska słoneczna zupa z kurczakiem
Bulion lub rosół przelewamy do garnka. Dodajemy przyprawy: cynamon, imbir, przeciśnięty przez praskę czosnek, curry, kurkumę i papryczkę chilli, gotujemy wszystko na wolnym ogniu. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i przesmażamy na niej pokrojoną w kostkę cebulę. Kiedy cebula się zeszkli dodajemy pokrojonego w paski kurczaka i smażymy około 5 minut. Usmażonego kurczaka wraz z cebulą przekładamy do bulionu, dodajemy mleko kokosowe, doprawiamy zupę do smaku pieprzem, solą i sokiem z cytryny. Zupę podajemy posypaną prażoną cebulką i kolendrą.