BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1225]

Rosół z jajkiem

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Polecam smaczną, bardzo dobrą zupę z jajkiem wymieszanym z mąką . Zupa sycąca i bardzo szybko znika z talerza

Rosół z jajkiem

Składniki:

Rosół z jajkiem

 

  • rosół z kurczaka i jarzyn około 2 litrów,
  • jajka 3 szt,
  • mąka 2 - 3 łyżki,
  • masło 1 płaska łyżeczka,
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania:

Rosół z jajkiem
Ugotować bulion z kurczaka z warzywami.

Marchewkę z rosołu rozgnieśc widelcem i ponownie włożyć do rosołu.

Jajka wbić do szklanki, dodać mąkę pszenną i odrobinę masła, a następnie roztrzepać widelcem do połączenia składników i otrzymania jednolitej masy.

Do gotującego bulionu z kurczaka dodać cienkim strumieniem roztrzepane jajka cały czas mieszając.

Gotować około 3 minut.

Zupę podawać gorącą , posypaną posiekaną natką pietruszki.

Tagi:

rosół zupa