aneta8185

aneta8185

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 517]

Rosół z naleśnikowym makaronem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Ostatnio wpadł mi w ręce przepis na banalnie prosty makaron naleśnikowy, a że lubię eksperymentować w kuchni, więc postanowiłam go wypróbować. Rosół podany z takim makaronem ma zupełnie inny smak. Nam bardzo smakował. Polecam!

Rosół z naleśnikowym makaronem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Rosół z naleśnikowym makaronem

 

  • NALEŚNIKI:
  • 1 szklanka mąki
  • 20 ml mleka
  • 100 ml wody gazowanej
  • 1 jajko
  • 2 łyżki koperku
  • szczypta soli
  • olej do smażenia

 

 

Sposób przygotowania:

Rosół z naleśnikowym makaronem
Mięso na rosół wkładamy do garnka zalewamy wodą i dodajemy liście laurowe oraz ziela angielskie. Gotujemy na bardzo małym ogniu. Po 30 minutach dodajemy obrane i pokrojone w plastry marchewki, oraz pietruszkę i kawałek selera. Przyprawiamy solą do smaku i gotujemy na bardzo małym ogniu do miękkości mięsa i warzyw. Pod koniec gotowania wrzucamy ząbki czosnku. Do miseczki wsypujemy mąkę, wbijamy jajko i dodajemy szczyptę soli. Wlewamy mleko i wodę gazowaną. Całość dokładnie miksujemy na jednolite ciasto naleśnikowe. Do gotowego ciasta dodajemy posiekany koperek i dokładnie mieszamy łyżką. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy tradycyjne naleśniki. Ostygnięte naleśniki zwijamy w rulon i cienko kroimy. Po rozwinięciu ruloników mamy długi makaron naleśnikowy. Nasz makaron układamy w talerzach i zalewamy go gorącym rosołem.
Rosół z naleśnikowym makaronem
Do garnka wrzucamy udka, dodajemy warzywa oraz przyprawy i na wolnym ogniu gotujemy rosół.
Rosół z naleśnikowym makaronem
Z podanych składników miksujemy ciasto naleśnikowe, następnie dodajemy posiekany koperek. Mieszamy łyżką.
Rosół z naleśnikowym makaronem
Chochelką wylewamy porcje ciasta na patelnię i smażymy cienkie naleśniki koperkowe.
Rosół z naleśnikowym makaronem
Ostygnięte naleśniki zwijamy w rulon i drobno kroimy. Tak oto mamy gotowy makaron naleśnikowy. Podajemy go z gorącym rosołem.