Sposób przygotowania:
Zupa ziemniaczana z dodatkiem brukselki
Skrzydełka kacze oczyszczamy i wkładamy do zimnej lekko osolonej wody.
Doprowadzamy do zagotowania, zdejmujemy szumowiny wytworzone podczas gotowania.
Marchew, pietruszkę, seler, oraz ziemniaki, obieramy, płuczemy i kroimy w kostkę, natomiast brukselkę po oczyszczeniu z wierzchnich listków zostawiamy w całości (większe możemy przekroić na pół).
Pokrojone jarzyny wkładamy do gotującego wywaru drobiowego, dodając również przyprawy oraz ziele angielskie i liść laurowy.
Po 10 minutach gotowania dodajemy pokrojone ziemniaki i brukselkę.
Gotujemy do miękkości warzyw.
Zupę doprawiamy do smaku przyprawą uniwersalną a na sam koniec zagęszczamy lekką zasmażką zrobioną z masła i mąki.
Podajemy gorącą z dodatkiem pieczywa jak ktoś lubi.
Doprowadzamy do zagotowania, zdejmujemy szumowiny wytworzone podczas gotowania.
Marchew, pietruszkę, seler, oraz ziemniaki, obieramy, płuczemy i kroimy w kostkę, natomiast brukselkę po oczyszczeniu z wierzchnich listków zostawiamy w całości (większe możemy przekroić na pół).
Pokrojone jarzyny wkładamy do gotującego wywaru drobiowego, dodając również przyprawy oraz ziele angielskie i liść laurowy.
Po 10 minutach gotowania dodajemy pokrojone ziemniaki i brukselkę.
Gotujemy do miękkości warzyw.
Zupę doprawiamy do smaku przyprawą uniwersalną a na sam koniec zagęszczamy lekką zasmażką zrobioną z masła i mąki.
Podajemy gorącą z dodatkiem pieczywa jak ktoś lubi.
gusia1000