Sposób przygotowania:
Rosół z kaczki z makaronem własnej roboty
Mięso płuczemy kilkakrotnie aż woda będzie czysta. wkładamy do garka zalewamy woda i stawiamy na średnim ogniu , dodajemy warzywa (pora i nacie nacie wiąże dratwa , łatwiej później je wyłowić) .Podgrzewamy do momentu zagotowania , zbieramy szumówką burzymy. Dodajemy vegetę ,a czosnek przeciskamy przez praskę lub drobno siekamy Cebulę mocno przypiekamy na ogniu lub suchej patelni i dodajemy do naszego rosołu . Po zagotowaniu zmniejszamy ogień aby tylko delikatnie się gotowało . mały ogień zapewni nam ze rosół nie zmętnieje . Gotujemy ok 1,5- 2 h. Makaron: Do miski wsypujemy mąkę i wbijamy jaja . Wszystko dokładnie gnieciemy i wyrabiamy na jednolitą masę . Wyrobione ciasto wykładamy na stolnice lub blat. kroimy i rozwałkowujemy na cieńkie okrągłe placki. Makaron można kroić własnoręcznie lub skręcić na specjalnej maszynce do makaronu (ja posłużyłam się maszynka) Makaron możemy zasuszyć jeśli nie chcemy gotować Wszystkiego. Wcześniej gotujemy wodę lekko ja dosalając .wody gotujemy tyle ile mamy makaronu do gotowania np . 200 g makaronu = 2 l wody. Gotujemy do momentu wypłynięcia makaronu na wierzch ok 10 min . Mieszając aby nie przywarł do dna .