Sposób przygotowania:
Rosół z koperkowymi kluskami ptysiowymi
Ćwiartkę z kurczaka podzielić na 3 części ( pałka i górne udko na 2). Umyć i ułożyć w garnku. Warzywa obrać, umyć, osuszyć , rozkroić na mniejsze kawałki i opiec na suchej patelni na rumiano ( wydobywając w ten sposób naturalne cukry , które karmelizując się nadając wywarowi kolor i smak). Wrzucić do kurczaka opieczone warzywa , przyprawy ( goździki, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz ziarnisty , grzybek, lubczyk, gałązkę selera i natkę pietruszki). Zalać wodą ( dolać łyżkę maggi) i gotować ok.1,5 godziny ( doprowadzić do wrzenia , skręcić gaz i trzymać na bardzo małym tak by rosół tylko ,, pyrkał " )-wywar ma odparować do objętości 3 szklanek. Wyjąć mięso i warzywa.* Wywar przecedzić. Nastawić garnek z osoloną wodą na gotowanie klusek. W drugim garnuszku zagotować wodę ( na kluseczki) z masłem i koprem. Na wrzącą wsypać mąkę i szybko mieszając drewnianą łyżką wyrobić na odstającą od ścianek garnka ,,kluchę". Zestawić z gazu i wbijać po jednym jajka nadal energicznie wyrabiając ciasto. Gdy będzie już lśniące i elastyczne moczyć łyżeczkę w gotującym się wrzątku , a potem nabierać nią porcję ciasta. Wkładać je na wrzątek. Szybko włożyć tak wszystkie kluseczki. Są gotowe gdy wypłyną. Wyłowić łyżką cedzakową. Układać na talerzu ( w miseczce) i zalewać gorącym rosołem. Posypać koprem. Wrzucić po kilka plasterków ugotowanej marchewki. Podałam osobno grubo mielony pieprz ( ja lubię rosół z pieprzem) i maggi gdyby ktoś chciał dodatkowo doprawić. * Użyć je do innych potraw ( warzywa do sałatki, mięso na II Danie lub galaretkę z drobiu). ** Zupa jest pracochłonna ale warta poświęcenia. Co więcej wcale nie musimy robić wszystkiego na raz. Jeśli rosół ugotujemy poprzedniego dnia i na obiad podamy wyjęte z niego mięso to następnego dnia zrobimy tylko kluski ptysiowe.