Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Rosół z koperkowymi kluskami ptysiowymi

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Rosół lubię ale w tygodniu. Dziś Mamie zachciało się galaretki drobiowej - no to musowo trzeba było ugotować rosołek. A podałam go z kluskami ptysiowymi bo takiego przepisu jeszcze nie zapisywałam.

Rosół z koperkowymi kluskami ptysiowymi Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Rosół z koperkowymi kluskami ptysiowymi

 

  • Rosół:
  • 1 duża dolna ćwiartka z kurczaka
  • 1/2 małego selera
  • 1 duża pietruszka
  • 3 duże marchewki
  • 1 duża cebula
  • zielona część pora
  • 1 goździ1
  • 2 listek laurowy
  • 1 ziele angielskie
  • 8 ziaren czarnego pieprzu
  • gałązka lubczyku
  • gałązka selera
  • 1 suszony grzybek
  • sól
  • maggi w płynie do smaku
  • 5 szklanek wody
  • Kluski:
  • 3/4 szklanki wody
  • 1/3 kostki masła
  • 1/2 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki usiekanego koperku

 

Sposób przygotowania:

Rosół z koperkowymi kluskami ptysiowymi
Ćwiartkę z kurczaka podzielić na 3 części ( pałka i górne udko na 2). Umyć i ułożyć w garnku. Warzywa obrać, umyć, osuszyć , rozkroić na mniejsze kawałki i opiec na suchej patelni na rumiano ( wydobywając w ten sposób naturalne cukry , które karmelizując się nadając wywarowi kolor i smak). Wrzucić do kurczaka opieczone warzywa , przyprawy ( goździki, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz ziarnisty , grzybek, lubczyk, gałązkę selera i natkę pietruszki). Zalać wodą ( dolać łyżkę maggi) i gotować ok.1,5 godziny ( doprowadzić do wrzenia , skręcić gaz i trzymać na bardzo małym tak by rosół tylko ,, pyrkał " )-wywar ma odparować do objętości 3 szklanek. Wyjąć mięso i warzywa.* Wywar przecedzić. Nastawić garnek z osoloną wodą na gotowanie klusek. W drugim garnuszku zagotować wodę ( na kluseczki) z masłem i koprem. Na wrzącą wsypać mąkę i szybko mieszając drewnianą łyżką wyrobić na odstającą od ścianek garnka ,,kluchę". Zestawić z gazu i wbijać po jednym jajka nadal energicznie wyrabiając ciasto. Gdy będzie już lśniące i elastyczne moczyć łyżeczkę w gotującym się wrzątku , a potem nabierać nią porcję ciasta. Wkładać je na wrzątek. Szybko włożyć tak wszystkie kluseczki. Są gotowe gdy wypłyną. Wyłowić łyżką cedzakową. Układać na talerzu ( w miseczce) i zalewać gorącym rosołem. Posypać koprem. Wrzucić po kilka plasterków ugotowanej marchewki. Podałam osobno grubo mielony pieprz ( ja lubię rosół z pieprzem) i maggi gdyby ktoś chciał dodatkowo doprawić. * Użyć je do innych potraw ( warzywa do sałatki, mięso na II Danie lub galaretkę z drobiu). ** Zupa jest pracochłonna ale warta poświęcenia. Co więcej wcale nie musimy robić wszystkiego na raz. Jeśli rosół ugotujemy poprzedniego dnia i na obiad podamy wyjęte z niego mięso to następnego dnia zrobimy tylko kluski ptysiowe.
Rosół z koperkowymi kluskami ptysiowymi
Ugotować rozół z opieczonych warzyw- ćwiartki kurczaka i przypraw
Rosół z koperkowymi kluskami ptysiowymi
Zagotować wodę z usiekanym koprem i masłem
Rosół z koperkowymi kluskami ptysiowymi
Przygotować ptysiowe ciasto z dodatkiem kopru
Rosół z koperkowymi kluskami ptysiowymi
Na wrzącą wodę ( osoloną) kłaść małą łyżeczką kluski i gotować aż wypłyną