senninha

senninha

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 124]

Rosół z kurczaka wg senninha

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Najprostszy rosół idealny na niedzielny obiad - podany z makaronem wygląda rewelacyjnie i smakuje b. dobrze!

Rosół z kurczaka wg senninha

Składniki:

Rosół z kurczaka wg senninha

 

  • 1 porcja rosołowa lub kawałek kurczaka,
  • 1-2 marchewki,
  • 1 korzeń pietruszki,
  • nieduży kawałek selera,
  • nieduży kawałek pora,
  • 1 zrumieniona na suchej patelni lub na gazie cebula,
  • 4-5 ziarenek pieprzu,
  • 1-2 liście laurowe,
  • 2-3 ziarenka ziela angielskiego,
  • nieduży kawałek kapusty włoskiej,
  • 1 kostka rosołowa,
  • pietruszka.

Sposób przygotowania:

Rosół z kurczaka wg senninha
Umyte mięso wrzucić do zimnej wody i zagotować. W trakcie gotowania na powierzchni wody pojawią się tzw. "szumowiny", które najlepiej zebrać łyżką cedzakową. Po zebraniu dodajemy marchew, pietruszkę, selera, pora, cebulę, kawałek kapusty włoskiej, pieprz, listek laurowy i ziele angielskie. Całość gotujemy na bardzo wolnym ogniu (jeśli się zagotuje może zmętnieć) przez około 1-1,5 godziny. Po około 30 minutach gotowania dodajemy kostkę rosołową, kawałek natki pietruszki i odrobinę soli.
W trakcie gotowania można podlewać zimną wodą, powinien być bardziej klarowny dzięki temu.
Podawać z makaronem.