mika3008

mika3008

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 204]

Rosół z mannymi kluskami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 4

Pyszny rosołek z "innymi kluskami"

Rosół z mannymi kluskami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Rosół z mannymi kluskami

 

  • 1/2 kg kosci rosołowych
  • duza marchew
  • pietruszka
  • ćwierć pora
  • ćwierć selera
  • kostka bulionowa
  • pieprz, sół, kucharek do smaku

 

  • Kluski:
  • szklanka kaszy mannej
  • jajko
  • szczypta soli

 

Sposób przygotowania:

Rosół z mannymi kluskami
Kości myjemy, zalewamy wodą i gotujemy z kostką rosołową i łyżeczką soli ok. 2 godzin na małym ogniu. W międzyczasie dodajemy pokrojone w kostkę marchew, pietruszkę i selera oraz w prążki pora. Z kaszy, soli i jajka zagniatamy ciasto na kluski. Ciasto musi być twarde, w razie potrzeby można dać więcej kaszy. Gotowe trzemy na tarce o grubych oczkach bezpośrednio do wywaru. Gotujemy jeszcze ok.20 minut. Przyprawiamy wedle uznania. Na koniec możemy udekorować natką pietruszki (ja zapomniałam kupić).
Rosół z mannymi kluskami
Zagotowywujemy mięso z kostką rosołową ok. 2 godziny.
Rosół z mannymi kluskami
Włoszczyznę drobno kroimy i dodajemy do wywaru
Rosół z mannymi kluskami
W naczyniu przygotowujemy kaszę i jajko na kluski
Rosół z mannymi kluskami
Gotowe ciasto trzemy na grubej tarce bezpośrednio do zupy