Sposób przygotowania:
Rosół z serowymi pierozkami Ravioli
Miękki ser wyrobić na gładką masę z jednym całym jajkiem i tartym serem , przyprawić szczypta gałki muszkatołowej. Z mąki, 3 jaj, niewielkiej ilości wody i odrobiny soli zagnieść średnio gęste, sprężyste ciasto pierogowe, uformowac je w kulę, a następnie cienko rozwałkować. Rozwałkowane ciasto pokrajać w pasy szerokości dłoni, z jednego boku kłaść na nich co 4-5 cm po łyżeczce masy serowej. Brzegi ciasta zwilżyć i pozaciskać tak, by do środka nie dostało się powietrze, gdyż w przeciwnym razie pierożki popękają podczas gotowania. Za pomocą szklanki lub rondelka powykrawać z ciasta pierogi i ugotować je w gotującym się wolno rosole. Przed podaniem zupę posypać drobno posiekaną natką pietruszki. Można podać do niej tarty ser. Jest to niezwykle pożywna zupa, więc drugie danie powinno być raczej lekkie. Serdecznie zapraszam do przyrządzania. Smacznego ; )