katarzynka455

katarzynka455

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1629]

Rosół z wołowiną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Tak się utarło od lat w naszej rodzinie że w niedzielę jest rosołek. Był u babci, u mamy i jest obecnie u nas.

Rosół z wołowiną

Składniki:

Rosół z wołowiną

 

  • wołowina ok 30-40 dag
  • mięso drobiowe (udka, skrzydełka i inne części) ok 1,2-1,5 kg
  • cebula 1 szt mniejsza
  • natka pietruszki 1 pęczek
  • seler 1/4 szt
  • lubczyk 1 gałązka
  • por 1 szt
  • marchew 2 szt średnie
  • pieprz ok 10 ziaren
  • sól

Sposób przygotowania:

Rosół z wołowiną
Mięsa myjemy, zalewamy wodą i stawiamy do gotowania. Cebulę obieramy, kroimy na połowy i opiekamy na suchej patelni albo w piekarniku( a można innym swoim sposobem).

Marchew, seler i por obieramy a następnie płuczemy. Natkę i lubczyk płuczemy (trochę pietruszki można zostawić do posypania makaronu)i i w połowie gotowania razem z pozostałymi warzywami wrzucamy do rosołu.

Dodajemy pieprz i solimy. Ugotowany rosół doprawiamy do smaku i podajemy z ugotowanym makaronem.

Rosół gotować na małym ogniu ok 3 godz (a można i dłużej). Drobiowe kawałki mięsa można wyjąć troszkę wcześniej.

Mięso na rosół trzeba zalać większą ilością wody bo i tak go ubędzie podczas gotowania.