sammakko

sammakko

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 396]

Cazuela- chilijski rosół

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Tradycyjna chilijska zupa na bazie wywaru z wołowiny lub kurczaka. Można przygotować ją również na indyku lub wieprzowinie. Jest to danie jednogarnkowe, stąd jego nazwa (Cazuela po hiszpańsku oznacza garnek).

Cazuela- chilijski rosół

Składniki:

Cazuela- chilijski rosół

Składniki

Sposób przygotowania:

Cazuela- chilijski rosół
Mięso zalewamy wodą i gotujemy aż zmięknie. Ja miałam wołowinę pokrojoną już w kostkę. Marchewkę, fasolkę szparagową oraz paprykę kroimy w paski. Ziemniaki i cebulę obieramy tylko ze skórki. Kukurydzę dzielimy na 6 części. Jeżeli jest mała potrzebujemy 2 sztuki.

Do miękkiego mięsa dodajemy całe ziemniaki, marchewkę, cebulę, kawałki kukurydzy, gałązkę selera i fasolkę. Kiedy ziemniaki będą prawie miękkie dodajemy dynię. Doprawiamy całość przeciśniętym czosnkiem, oregano, solą i białym pieprzem.

Zupę podajemy posypaną dużą ilością posiekanej natki pietruszki. Z podanych składników powinniśmy otrzymać 6 porcji. W każdej musi znaleźć się kawałek mięsa, kukurydzy, dyni oraz ziemniak.

Uważam, że taki rosół jest znacznie smaczniejszy i przede wszystkim bardziej pożywny od tradycyjnego polskiego.

Tagi:

zupy