Sposób przygotowania:
Rosołek grzybowo-czosnkowy.
Do dużego garnka wlać litr wody i oczyszczoną oraz opłukaną włoszczyzną.Dać liść laurowy ze 3 sztuki i kilka kulek ziela,4 ząbki czosnku.Gotować na wolnym ogniu,a po chwili dać opaloną na palniku cebulę i garstkę namoczonych wcześniej grzybów i na- -dal gotować,aż rosół zacznie wrzeć lekko.Jarzyny wyjąć cedzakiem na talerz i pokroić na kosteczkę wraz z grzybkami,a później znów dać do garnka.Doprawiać rosół vegetą lub solą,mag- -gi oraz pieprzem.Listki laurowe wyłowić z zupy,a ząbki czosnku zmiękczone skroić cieniutko lub zmiażdżyć i również dodać do rosołu dla lepszego smaku i zapachu.Gotowy rosół podawać z makaronem wstążkami lub nitkami.