goofy9

goofy9

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1117]

Rosołek z lanym ciastem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Taki rosołek jest lekki i pożywny

Rosołek z lanym ciastem

Składniki:

Rosołek z lanym ciastem

 

  • ćwiartka z kurczaka 1 sztuka
  • włoszczyzna 1 pęczek
  • cebula 1 sztuka
  • sól
  • pieprz
  • maggi
  • lane ciasto:
  • jaja 2 sztuki
  • mąka 2 łyżki
  • wegeta szczypta
  • natka pietruszki 1/2 pęczek

 

Sposób przygotowania:

Rosołek z lanym ciastem
Mięso dokładnie oczyszczamy. Płuczemy. Dodajemy wraz z oczyszczoną włoszczyzną i przyprawami do garnka. Całość zalewamy wodą i gotujemy na niewielkim ogniu. Po chwili sitkiem zbieramy "szumy". Solimy. Gotujemy rosół na bardzo wolnym ogniu. Międzyczasie dodajemy przypieczoną na ogniu cebulę. Rosół powinien gotować się około 2 godziny. Przygotowujemy lane ciasto: jajka dokładnie mieszamy (ucieramy) z mąką oraz kucharkiem. Ciasto wlewamy na gotujący się rosół - mieszamy. Rosół podajemy z posiekaną natką pietruszki. W razie potrzeby doprawiamy.