czarrna

czarrna

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 300]

Książka Kucharska: Szaszłyki na grilla - 30 najlepszych przepisów

Szaszłyki z kurczakiem w azjatyckiej marynacie

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Szaszłyki z kurczakiem to pyszny pomysł na efektownego grilla, moja rodzina je uwielbia, więc często je przygotowuję :)

Szaszłyki z kurczakiem w azjatyckiej marynacie Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Szaszłyki z kurczakiem w azjatyckiej marynacie

 

marynata:

  • 1 łyżeczka mielonej trawy cytrynowej
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • sok z 1/2 cytryny
  • 2 łyżeczki miodu
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1/2 łyżeczki pieprz

Sposób przygotowania:

Szaszłyki z kurczakiem w azjatyckiej marynacie
Wszystkie składniki marynaty umieścić w misce i dokładnie wymieszać. Fileta z kurczaka pokroić w średnią kostkę i wymieszać z marynatą.

Cukinię i bakłażana pokroić w plasterki i w razie potrzeby na cztery, paprykę pokroić w większą kostkę. Warzywa wrzucić do miski, posypać przyprawami i skropić olejem. Wymieszać tak, żeby obtoczyć warzywa w przyprawach. Pieczarki i cebulę pokroić w plasterki.

Wszystkie składniki nabijać na przemian na patyczki do szaszłyków (drewniane wcześniej namoczyć).

Szaszłyki grillować przez około pół godziny, co jakiś czas obracając. Podawać z dipem rzodkiewkowym. Smacznego :)
Szaszłyki z kurczakiem w azjatyckiej marynacie
Ogórka obrać, wydrążyć pestki, a resztę zetrzeć na tarce o grubym oczku razem z rzodkiewkami.