SUPERPRZEPIS

Różana pierś

  • 2
  • Pyza
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8
Różana pierś Więcej zdjęć (4)

Przepis na konkurs z konfiturą lub słodkim syropem Polska Róża

Składniki:

Różana pierś

 

  • 2 filety z piersi kurczaka
  • 2 czubate łyżeczki konfitury z płatków róży Polska Róża
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • 1/3 łyżeczki chili w proszku
  • 4 szczypty soli
  • 2 łyżeczki oleju roślinnego
  • 2 szalotki
  • 1/2 łyżeczki syropu malinowego Polska Róża
  • ok. 1 łyżeczki mieszanki suszonych kwiatów jadanych - mięta, róża, malwa, słonecznik

 

  • 1 pomarańcza
  • 2 duże garści roszponki
  • 1/2 marchewki zwykłej
  • 1/2 marchewki purpurowej - obie surowe

Sposób przygotowania:

Różana pierś
Filety opłukałam dokładnie, osuszyłam ręcznikami papierowymi, lekko rozbiłam dłonią grubszy koniec. W miseczce wymieszałam konfiturę z płatków, chili, sól i sok z cytryny - włożyłam do takiej marynaty mięso, obtoczyłam w niej i odstawiłam w chłodne miejsce na ok. 2 godziny. W tym czasie opłukałam i dobrze osączyłam roszponkę; obrałam i pokroiłam w plastry pomarańczę oraz naszykowałam marchewki zestrugując z nich cienkie paseczki. Na patelni rozgrzałam olej. Mięso lekko otrząśnięte z marynaty oprószyłam połową zmielonych suszonych kwiatów i położyłam na tłuszcz. Smażyłam po kilka minut z obu stron aż ładnie się zrumieniło. Pod koniec przykryłam patelnię na chwilę pokrywką żeby mięso dosmażyło się dobrze w środku. Przełożyłam je na deskę a na patelnię wlałam resztę marynaty, wrzuciłam posiekaną drobno szalotkę i kilka łyżeczek wody - smażyłam kilka chwil aż szalotka zmiękła a sos zgęstniał. Doprawiłam do smaku a ponieważ wydawał mi się odrobinę za kwaśny więc dolałam odrobinę syropu malinowego. Na talerzach ułożyłam porcje sałaty, plastry pomarańczy i posypałam je wiórkami marchewki. Filety pokroiłam w grube plastry i ułożyłam na wierzchu - polałam sosem. Całość oprószyłam mieszanką kwiatów.
Różana pierś
W miseczce wymieszałam konfiturę z płatków, chili, sól i sok z cytryny - włożyłam do takiej marynaty mięso
Różana pierś
Smażyłam po kilka minut z obu stron aż ładnie się zrumieniło. Pod koniec przykryłam patelnię na chwilę pokrywką żeby mięso dosmażyło się dobrze w środku.
Różana pierś
Na talerzach ułożyłam porcje sałaty, plastry pomarańczy i posypałam je wiórkami marchewki.