Sposób przygotowania:
Różana pierś
Filety opłukałam dokładnie, osuszyłam ręcznikami papierowymi, lekko rozbiłam dłonią grubszy koniec. W miseczce wymieszałam konfiturę z płatków, chili, sól i sok z cytryny - włożyłam do takiej marynaty mięso, obtoczyłam w niej i odstawiłam w chłodne miejsce na ok. 2 godziny. W tym czasie opłukałam i dobrze osączyłam roszponkę; obrałam i pokroiłam w plastry pomarańczę oraz naszykowałam marchewki zestrugując z nich cienkie paseczki. Na patelni rozgrzałam olej. Mięso lekko otrząśnięte z marynaty oprószyłam połową zmielonych suszonych kwiatów i położyłam na tłuszcz. Smażyłam po kilka minut z obu stron aż ładnie się zrumieniło. Pod koniec przykryłam patelnię na chwilę pokrywką żeby mięso dosmażyło się dobrze w środku. Przełożyłam je na deskę a na patelnię wlałam resztę marynaty, wrzuciłam posiekaną drobno szalotkę i kilka łyżeczek wody - smażyłam kilka chwil aż szalotka zmiękła a sos zgęstniał. Doprawiłam do smaku a ponieważ wydawał mi się odrobinę za kwaśny więc dolałam odrobinę syropu malinowego. Na talerzach ułożyłam porcje sałaty, plastry pomarańczy i posypałam je wiórkami marchewki. Filety pokroiłam w grube plastry i ułożyłam na wierzchu - polałam sosem. Całość oprószyłam mieszanką kwiatów.
elzbieta8960
jaNina