przejs

przejs

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 345]

Cynamonowa rolada drożdżowa

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Aromat cynamonu wypełniający mieszkanie to dodatkowy atut tej rolady ...

Cynamonowa rolada drożdżowa Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Cynamonowa rolada drożdżowa

 

Sposób przygotowania:

Cynamonowa rolada drożdżowa
Z pół szklanki mleka, drożdży, odrobiny mąki i łyżeczki cukru przygotowujemy zaczyn.Odstawiamy go , aby drożdże zaczęły chodzić. Wówczas do większej miski wsypujemy mąkę, zaczyn, ostudzone masło,pozostałe mleko,jajko, sól i 50 gram cukru. Wyrabiamy gładkie ciasto i odstawiamy w ciepłe miejsce na co najmniej godzinę. 4 łyżeczki cynamonu i 6 łyżek cukru mieszamy ze sobą starannie. Kiedy ciasto już dobrze wyrośnie, jeszcze raz je ugniatamy i dzielimy je na dwie części. każdą z nich wałkujemy i posypujemy warstwą cukru z cynamonem. Zostawiamy odrobinę cynamonowego cukru do posypania rolad.Zwijamy rozwałkowane ciasto w rolady. Każdą smarujemy białkiem i posypujemy cynamonowym cukrem. Pieczemy je na wysmarowanej tłuszczem blasze w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 30-40 minut.
Cynamonowa rolada drożdżowa
Wyrabiamy starannie ciasto drożdżowe tak, aby nie kleiło się do rąk.
Cynamonowa rolada drożdżowa
Mieszamy cukier razem z cynamonem. W ten sposób otrzymujemy aromatyczny cynamonowy cukier.
Cynamonowa rolada drożdżowa
Oba rozwałkowane kawałki ciasta posypujemy warstwą cukru z cynamonem.