Sposób przygotowania:
Jabłkowo-cynamonowa rolada drożdżowa
Drożdże rozpuścić w mleku z dodatkiem 1 łyżeczki cukru, zostawić do wyrośnięcia. Masło rozpuścić i przestudzić. Mąkę wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym i solą. Dodać do niej jajko, masło i rozczyn drożdżowy, dokładnie wymieszać, zagnieść gładkie ciasto i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto rozciągnąć dłońmi w duży prostokąt, posypać cynamonem. Na cynamon rozłożyć jabłka. Ciasto zwinąć w roladę, gęsto ponakłuwać widelcem i ułożyć na natłuszczonej blasze. Piec w 180 stopniach przez ok. 35 minut (aż się ładnie zrumieni). Jeszcze ciepłą roladę polukrować.
kasiular
Beatris
Dziękuję. Cieszę się, że smakowała.