Sposób przygotowania:
rozdropow
rozpuszczamy w 0.5l.wody kostki wołowe, mieso kroimy w kostke i dodajemy do bulionu-gotujemy na wolnym ogniu i stopniowo dodajemy- pokrojone pieczarki,pokrojone warzywa,czosnek, cebule,przecier, mieszamy,(pilnujemy - wszystko na niewielkim ogniu (aby smak był wyrazisty) Wodę dolewamy tylko wtedy gdy potrawa jest za gęsta. Dodajemy pokrojone pomidory(bez skórki- mogą być w większe kawałki) i pokrojone w paseczki lub kostkę papryki. Na koniec dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy od 20-30min. Zostawiamy do wystygnięcia i ostatecznie doprawiamy mając na uwadze ,że potrawa ostrości nabiera na drugi dzień.Gdyby trzeba było danie zagęścić można dodać rozmącone jajko z mąką.
Można podawać z pieczywem (jako dodatek)
Danie bardzo kolorowe, o silnym pięknym zapachu!
Można podawać z pieczywem (jako dodatek)
Danie bardzo kolorowe, o silnym pięknym zapachu!
Babciagramolka
Natala1210
yola
Muzykus
kumite
Babciagramolka
Ciekawe podejście do życia . A mydło też robisz samodzielnie ? .Kiedyś się gotowało bulion na zapas . Peklowało mięsa w peklosoli , a wcześniej konserwowało popiołem drzewnym i miażdżonymi liśćmi chrzanu . Potem dotarł do nas glutaminian soli ( naturalny wyciąg z alg morskich ) i na jego bazie i liofilizowanego mięsa i wywaru warzywnego też liofilizowanego zaczęto robić wyciągi bulionowe w formie past czy proszku .I tyle - nie widzę powodu żeby nie korzystać .Co innego traktowanie tego rodzaju pół produktów jak przyprawy , a co innego robienie rosołu z kostki bulionowej .