ewrylka

ewrylka

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 74]

Rozetki - wspomnienie dzieciństwa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszne kruche ciasteczka, najlepsze w dniu kiedy się je zrobi. Smakiem przypominające faworki. Obsypane cukrem pudrem umilą nam czas przy kawie.

Rozetki - wspomnienie dzieciństwa Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Rozetki - wspomnienie dzieciństwa

 

  • 2 jajka
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 szklanka mleka
  • tłuszcz do smażenia
  • cukier puder do oprószenia

 

Sposób przygotowania:

Rozetki - wspomnienie dzieciństwa
Mąkę połączyć z jajkami, mlekiem i cukrem na gładką masę. Ciasto ma mieć konsystencję gęstszą niż niż naleśnikowe.Wstawić je do lodówki na ok godz. Następnie rozgrzać tłuszcz (tak aby ciasteczka mogły swobodnie pływać). Przygotować urządzenie do ciasteczek, dokładnie wymieszać ciasto.Do nagrzanego oleju włożyć przyrząd do rozetek (tak aby się rozgrzał) i zanurzyć go w cieście (pamiętając, aby nie zanurzyć go całkowicie, ponieważ nie będziemy mogli zdjąć naszego ciasteczka), tak aby wierzch foremki nie był przykryty ciastem i od razu wkładamy ją do tłuszczu. Po ok 30 sek zdjąć ciastko z urządzenia (czasami schodzi samo, czasami trzeba sobie pomóc np widelcem) i smażyć na rumiano. Wyjąć, odsączyć z nadmiaru tłuszczu, zimne przełożyć na tacę i obficie posypujemy cukrem pudrem.
Rozetki - wspomnienie dzieciństwa
Etap 1.Gotowe ciasto, ma być odrobinę gęstrze niż naleśnikowe.
Rozetki - wspomnienie dzieciństwa
Etap 2. Smażymy nasze rozetki na dobrze rozgrzanym tłuszczu.

Tagi:

jajko jajka