Sposób przygotowania:
Rozgrzewająca zupa cebulowaETAP 1:
Przygotowanie zupy cebulowej rozpoczynamy od krojenia cebuli w cienkie półplasterki.
W dużym garnku roztapiamy masło. Dodajemy pokrojoną cebulę, dusimy do miękkości ok. 10 min.
Do cebuli dodajemy pokrojony w kawałki speck, 3 gałązki tymianku, 3 listki laurowe i 2 listki szałwii. Całość przyprawiamy solą, pieprzem i dusimy na małym ogniu ok. 15 minut.
Cebulę posypujemy 1 łyżką mąki. Podgrzewamy kolejne 5 minut, od czasu do czasu mieszając.
Do cebuli dodajemy gorący bulion warzywny. Zupę gotujemy pod przykryciem ok. 30 minut.
Zupę cebulową podajemy z grzankami z bagietki z dodatkiem sera ementaler, parmezan lub gruyere.