grandepiccolacuoca

grandepiccolacuoca

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 239]

Rozgrzewająca zupa cebulowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Rozgrzewająca zupa cebulowa idealna na jesienne chłodne dni. Zupa przygotowana na bazie bulionu warzywnego, z wędzoną szynką i dużą ilością świeżego tymianku i szałwii.

Rozgrzewająca zupa cebulowa Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Rozgrzewająca zupa cebulowa

 

  • 1 kg cebuli
  • 100 g wędzonej szynki typu speck
  • 50 g masła
  • 1 litr wywaru mięsnego
  • 1 łyżka mąki
  • 2 listki szałwii
  • 3 liście laurowe
  • 3 gałązki tymianku
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Rozgrzewająca zupa cebulowa

ETAP 1:

Rozgrzewająca zupa cebulowa
Cebulę należy pokroić w cienkie pół plasterki

Przygotowanie zupy cebulowej rozpoczynamy od krojenia cebuli w cienkie półplasterki.

W dużym garnku roztapiamy masło. Dodajemy pokrojoną cebulę, dusimy do miękkości ok. 10 min.

Do cebuli dodajemy pokrojony w kawałki speck, 3 gałązki tymianku, 3 listki laurowe i 2 listki szałwii. Całość przyprawiamy solą, pieprzem i dusimy na małym ogniu ok. 15 minut.

Cebulę posypujemy 1 łyżką mąki. Podgrzewamy kolejne 5 minut, od czasu do czasu mieszając.

Do cebuli dodajemy gorący bulion warzywny. Zupę gotujemy pod przykryciem ok. 30 minut.

Zupę cebulową podajemy z grzankami z bagietki z dodatkiem sera ementaler, parmezan lub gruyere.