Sio-Smutki

Sio-Smutki

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 105]

Zupa cebulowa z szalotką i grzankami (zapiekana)

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Wspaniała, bardzo rozgrzewająca jesienno-zimowa zupa. Lekko kwaśna, z dodatkiem pachnących ziołami grzanek, zapieczonych pod warstwą sera.

Zupa cebulowa z szalotką i grzankami (zapiekana)

Składniki:

Zupa cebulowa z szalotką i grzankami (zapiekana)

 

  • 5-6 dużych szalotek
  • 5-6 ziaren ziela angielskiego
  • ok. pół szklanki octu z czerwonego wina
  • ok. 1,5 l. wywaru mięsnego
  • 6 sporych ziemniaków
  • 1 pełna łyżeczka zakwasu chlebowego (żytniego)
  • sos sojowy do smaku
  • sól i pieprz do smaku
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • domowe grzanki
  • tarty parmezan lub inny ser

Sposób przygotowania:

Zupa cebulowa z szalotką i grzankami (zapiekana)
Zaczynam od marynowania szalotek - dzień przed gotowaniem zupy. Obrane cebulki kroję w plasterki grubości ok. 4 mm, przekładam do zamykanego pojemnika, wrzucam przekrojone na pół ziarna ziela angielskiego i wszystko zalewam octem winnym.

Zamknięte zostawiam na kilka godzin w lodówce (od czasu do czasu potrząsam pojemnikiem). Do gorącego wywaru wrzucam pokrojone ziemniaki, gotuję je do miękkości, po czym blenduję.

Rozrabiam zakwas chlebowy z 2 łyżkami gorącego płynu i wlewam zawiesinę do garnka.

Dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek. Krótko podsmażam odsączone z octu szalotki (do bardzo lekkiego zarumienienia), i razem gotuję na małym ogniu - mniej więcej 10 minut.

Zupę doprawiam do smaku sosem sojowym, solą i pieprzem.

Przygotowuję grzanki: 2 kromki chleba pełnoziarnistego kroję w kostkę ok. 1 cm, przekładam do miseczki, zalewam 2 łyżkami oliwy, dodaję szczyptę soli i ok. pół łyżeczki ziół prowansalskich. Mieszam i odstawiam na chwilę, by chleb przyjął smak ziół.

Przekładam pokrojone kostki na rozgrzaną suchą patelnię i ciągle mieszając smażę ok. 5-6 minut. Usmażone grzanki na chwilę przekładam na papier, by odsączyć nadmiar tłuszczu.

Napełniam gorącą zupą miseczki do zapiekania, posypuję każdą porcję grzankami, i parmezanem, Wstawiam do piekarnika z funkcją grilla, i zapiekam do zarumienienia sera. 

Tagi:

zupa