Sposób przygotowania:
Zupa cebulowa z szalotką i grzankami (zapiekana)
Zaczynam od marynowania szalotek - dzień przed gotowaniem zupy. Obrane cebulki kroję w plasterki grubości ok. 4 mm, przekładam do zamykanego pojemnika, wrzucam przekrojone na pół ziarna ziela angielskiego i wszystko zalewam octem winnym.
Zamknięte zostawiam na kilka godzin w lodówce (od czasu do czasu potrząsam pojemnikiem). Do gorącego wywaru wrzucam pokrojone ziemniaki, gotuję je do miękkości, po czym blenduję.
Rozrabiam zakwas chlebowy z 2 łyżkami gorącego płynu i wlewam zawiesinę do garnka.
Dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek. Krótko podsmażam odsączone z octu szalotki (do bardzo lekkiego zarumienienia), i razem gotuję na małym ogniu - mniej więcej 10 minut.
Zupę doprawiam do smaku sosem sojowym, solą i pieprzem.
Przygotowuję grzanki: 2 kromki chleba pełnoziarnistego kroję w kostkę ok. 1 cm, przekładam do miseczki, zalewam 2 łyżkami oliwy, dodaję szczyptę soli i ok. pół łyżeczki ziół prowansalskich. Mieszam i odstawiam na chwilę, by chleb przyjął smak ziół.
Przekładam pokrojone kostki na rozgrzaną suchą patelnię i ciągle mieszając smażę ok. 5-6 minut. Usmażone grzanki na chwilę przekładam na papier, by odsączyć nadmiar tłuszczu.
Napełniam gorącą zupą miseczki do zapiekania, posypuję każdą porcję grzankami, i parmezanem, Wstawiam do piekarnika z funkcją grilla, i zapiekam do zarumienienia sera.
Zamknięte zostawiam na kilka godzin w lodówce (od czasu do czasu potrząsam pojemnikiem). Do gorącego wywaru wrzucam pokrojone ziemniaki, gotuję je do miękkości, po czym blenduję.
Rozrabiam zakwas chlebowy z 2 łyżkami gorącego płynu i wlewam zawiesinę do garnka.
Dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek. Krótko podsmażam odsączone z octu szalotki (do bardzo lekkiego zarumienienia), i razem gotuję na małym ogniu - mniej więcej 10 minut.
Zupę doprawiam do smaku sosem sojowym, solą i pieprzem.
Przygotowuję grzanki: 2 kromki chleba pełnoziarnistego kroję w kostkę ok. 1 cm, przekładam do miseczki, zalewam 2 łyżkami oliwy, dodaję szczyptę soli i ok. pół łyżeczki ziół prowansalskich. Mieszam i odstawiam na chwilę, by chleb przyjął smak ziół.
Przekładam pokrojone kostki na rozgrzaną suchą patelnię i ciągle mieszając smażę ok. 5-6 minut. Usmażone grzanki na chwilę przekładam na papier, by odsączyć nadmiar tłuszczu.
Napełniam gorącą zupą miseczki do zapiekania, posypuję każdą porcję grzankami, i parmezanem, Wstawiam do piekarnika z funkcją grilla, i zapiekam do zarumienienia sera.