darmiona

darmiona

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 304]

Zupa cebulowa z grzankami i parmezanem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Mocno rozgrzewająca zupa cebulowa to dobry pomysł na zimowe dni. Jest dość szybka w przygotowaniu, sycąca i rozgrzewająca.

Zupa cebulowa z grzankami i parmezanem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Zupa cebulowa z grzankami i parmezanem

 

  • 1 kg cebuli
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 4 ząbki czosnku
  • duża łyżka masła, odrobina oleju
  • 2 listki laurowe, tymianek, sól, pieprz
  • starty parmezan
  • 2-3 kromki chleba

Sposób przygotowania:

Zupa cebulowa z grzankami i parmezanem
Cebulę pokroić w pióra, czosnek drobno posiekać. W garnku rozpuścić masło z odrobiną oleju i dodać cebulę z czosnkiem, liść laurowy i dużą ilość tymianku. Przesmażyć na dużym ogniu aż cebula zbrązowieje. Następnie zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem ok. 10 minut. W tym czasie kromki chleba pokroić w kosteczkę i upiec na rumiano w piekarniku. Po upływie 10 minut znów zwiększyć ogień, przesmażyć cebulę, dodać bulion i gotować przez 20 minut. Na koniec doprawić solą i pieprzem. Nalać zupę do miseczek, posypać serem i na wierzchu wyłożyć grzanki.
Zupa cebulowa z grzankami i parmezanem
do garnka włożyć cebulę z czosnkiem i przyprawami
Zupa cebulowa z grzankami i parmezanem
przesmazyć cebulę i dusić na małym ogniu
Zupa cebulowa z grzankami i parmezanem
w piekarniku przygotować grzanki z chleba

Tagi:

chleb cebula