SYLWIA GRZEŚKOWIAK

SYLWIA GRZEŚKOWIAK

Kuchcik
[Przepisów: 2]

Książka Kucharska: Kuchnia śródziemnomorska z produktami Hortex

Francuska zupa cebulowa

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Danie które wyjątkowo kojarzy mi się z Francją . Pyszna rozgrzewająca , efektowna w podaniu i wyjątkowo prosta w przygotowaniu . Dodając ostrego żółtego sera do grzanki nadamy jej wyjątkowy charakter .

Francuska zupa cebulowa Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Francuska zupa cebulowa

 

  • SKŁADNIKI :

 

  • 1/2 kg cebuli
  • 1 zupa cebulowa Hortex
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 l bulionu
  • 3 listki laurowe
  • szczypta świeżo mielonego pieprzu
  • szczypta ostrej papryki do smaku
  • sól
  • 2 łyżki świeżego tymianku
  • kromki białego pieczywa
  • ostry ser
  • oliwa

Sposób przygotowania:

Francuska zupa cebulowa
Na oliwie dusimy cebulę ok 15 min , gdyby się zaczęła przypalać dolewamy odrobinę bulionu. Pod koniec duszenia dorzucamy mrożoną zupę cebulową i czosnek. Całość przekładamy do garnka i zalewamy bulionem. Dodajemy przyprawy i gotujemy na małym ogniu ok 20 min. Na koniec dosypujemy świeży tymianek. Białe pieczywo kroimy, skrapiamy oliwą, posypujemy startym serem i zapiekamy do momentu aż ser się rozpuści. Pieczywo umieszczamy w zupie, kiedy namoknie łatwo można je pokroić łyżką.
Francuska zupa cebulowa
Francuska zupa cebulowa