Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 836]

Rozgrzewający bulion imbirowy z ryżem, kurczakiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Jeśli nie wiecie jak wykorzystać niedzielny rosół (oprócz pomidorowej) to ja polecam rozgrzewającą zupę z ryżem, kurczakiem i orzeszkami zimnymi - pyszna i gotowa w 20 minut :)

Rozgrzewający bulion imbirowy z ryżem, kurczakiem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Rozgrzewający bulion imbirowy z ryżem, kurczakiem

 

  • 1 litr domowego bulionu drobiowego
  • 6-8 plasterków imbiru
  • 4-5 plasterków świeżej kurkumy lub ½ łyżeczki mielonej
  • ½ szklanki ryżu jaśminowego
  • 2 ugotowane udka z kurczaka
  • 1 garść kolendry
  • 1 żółta papryczka chilli
  • ½ szklanki orzeszków ziemnych
  • Sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Rozgrzewający bulion imbirowy z ryżem, kurczakiem
Na suchej patelni prażmy lekko przesiekane orzeszki ziemne – odstawiamy do wystygnięcia. Papryczkę chilli kroimy w plasterki.

Bulion wlewamy do garnka dodajemy do niego plasterki imbiru, świeżą lub mieloną kurkumę i gotujemy składniki 5 minut. Następnie wsypujemy wypłukany na sitku ryż jaśminowy i gotujemy zupę na nie wielkim ogniu około 15 minut lub do momentu kiedy ryż będzie już miękki (ale nie rozgotowany). Kiedy ryż się ugotuje do zupy dodajemy pokrojonego w paseczki kurczaka o doprawiamy zupę do smaku solę i pieprzem.

Gorącą zupę rozlewamy do 4 talerzy na każdą porcję wykładamy podprażone wcześniej orzeszki ziemne, pokrojone plasterki chilli i natkę kolendry, serwujemy od razu, smacznego :D
Rozgrzewający bulion imbirowy z ryżem, kurczakiem
Na suchej patelni prażmy lekko przesiekane orzeszki ziemne – odstawiamy do wystygnięcia.
Rozgrzewający bulion imbirowy z ryżem, kurczakiem
Bulion wlewamy do garnka dodajemy do niego plasterki imbiru, świeżą lub mieloną kurkumę i gotujemy składniki 5 minut.
Rozgrzewający bulion imbirowy z ryżem, kurczakiem
Następnie wsypujemy wypłukany na sitku ryż jaśminowy i gotujemy zupę na nie wielkim ogniu około 15 minut lub do momentu kiedy ryż będzie już miękki (ale nie rozgotowany). Kiedy ryż się ugotuje do zupy dodajemy pokrojonego w paseczki kurczaka o doprawiamy zupę do smaku solę i pieprzem.

Tagi:

zupa rosół