Sposób przygotowania:
Rozgrzewający bulion imbirowy z ryżem, kurczakiem
Na suchej patelni prażmy lekko przesiekane orzeszki ziemne – odstawiamy do wystygnięcia. Papryczkę chilli kroimy w plasterki.
Bulion wlewamy do garnka dodajemy do niego plasterki imbiru, świeżą lub mieloną kurkumę i gotujemy składniki 5 minut. Następnie wsypujemy wypłukany na sitku ryż jaśminowy i gotujemy zupę na nie wielkim ogniu około 15 minut lub do momentu kiedy ryż będzie już miękki (ale nie rozgotowany). Kiedy ryż się ugotuje do zupy dodajemy pokrojonego w paseczki kurczaka o doprawiamy zupę do smaku solę i pieprzem.
Gorącą zupę rozlewamy do 4 talerzy na każdą porcję wykładamy podprażone wcześniej orzeszki ziemne, pokrojone plasterki chilli i natkę kolendry, serwujemy od razu, smacznego :D
Bulion wlewamy do garnka dodajemy do niego plasterki imbiru, świeżą lub mieloną kurkumę i gotujemy składniki 5 minut. Następnie wsypujemy wypłukany na sitku ryż jaśminowy i gotujemy zupę na nie wielkim ogniu około 15 minut lub do momentu kiedy ryż będzie już miękki (ale nie rozgotowany). Kiedy ryż się ugotuje do zupy dodajemy pokrojonego w paseczki kurczaka o doprawiamy zupę do smaku solę i pieprzem.
Gorącą zupę rozlewamy do 4 talerzy na każdą porcję wykładamy podprażone wcześniej orzeszki ziemne, pokrojone plasterki chilli i natkę kolendry, serwujemy od razu, smacznego :D
skuter5