Sposób przygotowania:
Bulion drobiowy a`la Igraszki Losu
Mięso drobiowe płuczemy przekładamy do garnka. Dodajemy obrane i pokrojone na 4 części marchewki, a także pietruszkę, pora, seler i cebulę. Dodajemy natkę pietruszki, liście lubczyku, suszone grzybki, przyprawy i zioła (wszystko oprócz soli! ) zalewamy wszystko zimną wodą ale wody tylko tyle aby przykryła mięso.
Garnek stawiamy na palniku, włączamy średni ogień i zagotowujemy (uważając aby nie zaczął wrzeć), następnie zmniejszamy ogień na minimalny i gotujemy 1,5-2 godziny. W trakcie gotowania możemy (nie musimy, są różne szkoły) ściągnąć powstałą pianę tzw. Szumowiny.
Bulion solimy i gotujemy jeszcze 15 minut.
Tak p[przygotowany bulion możemy jeść z domowym makaronem, ale będzie też świetną bazą do innych zup czy sosów. Bulion warto zamrozić w kostkach będzie naszą domową bulionówką : )
Garnek stawiamy na palniku, włączamy średni ogień i zagotowujemy (uważając aby nie zaczął wrzeć), następnie zmniejszamy ogień na minimalny i gotujemy 1,5-2 godziny. W trakcie gotowania możemy (nie musimy, są różne szkoły) ściągnąć powstałą pianę tzw. Szumowiny.
Bulion solimy i gotujemy jeszcze 15 minut.
Tak p[przygotowany bulion możemy jeść z domowym makaronem, ale będzie też świetną bazą do innych zup czy sosów. Bulion warto zamrozić w kostkach będzie naszą domową bulionówką : )
smokii