Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Różowa zupa warzywna z groszkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Zupę można przygotować na kostce bulionowej.

Różowa zupa warzywna z groszkiem

Składniki:

Różowa zupa warzywna z groszkiem

 

  • 3-4 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • 1,5 l wywaru z kości wieprzowej
  • 1 czerwony burak
  • 2 liście laurowe
  • 1/2 szkl groszku konserwowego
  • 1/3 szkl śmietanki
  • 1 łyżka mąki
  • 2 łyżki siekanego koperku
  • sól
  • pieprz
  • szczyptę kwasku cytrynowego

 

Sposób przygotowania:

Różowa zupa warzywna z groszkiem
Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Do garnka wlać wywar z kości, zagotować, dodać ziemniaki, liście laurowe. Następnie wsypać utarte na tarce o dużych oczkach marchewki, pietruszkę, czerwonego buraka, posiekaną cebulę, dodać szczyptę kwasku cytrynowego i gotować do miękkości. Pod koniec gotowania wlać mąkę wymieszaną z odrobiną zimnej wody, zagotować. Przyprawić do smaku solą, pieprzem, zabielić śmietanką, wymieszać. Zupę podawać z zielonym groszkiem , posypaną posiekanym koperkiem.

Tagi:

buraki groszek