Sposób przygotowania:
Różowe bułeczki serduszka dla dziewczynekWyrabianie ciasta
Drożdże rozpuścić w niewielkiej ilości letniego mleka ze szczyptą cukru oraz mąki pszennej. Wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na około 20 minut do podwojenia objętości. Po tym czasie dodać mąkę, sól, cukier, kisiel oraz mleko. Wszystko dobrze wyrobić do uzyskania miękkiego, sprężystego i elastycznego ciasta, dodając pod koniec rozpuszczone masło. Ciasto włożyć do oprószonej mąką miski. Odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na około 1,5 godziny.
Formowanie bułeczek
Po tym czasie ciasto podzielić na około 10 równych części. Z każdej uformować bułeczkę w kształcie serca. Umieścić je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawić na około 40 minut do napuszenia.
Pieczenie i studzenie
Napuszone bułeczki piec w 180 st.C około 15-20 do przyrumienienia. Upieczone wyjąć i przestudzić na kratce. Podawać, np. z dżemem, masłem itp. Smacznego!
karola25
;)