SUPERPRZEPIS

Różowe bułeczki serduszka dla dziewczynek

  • 1
  • akrobatka2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 6
Różowe bułeczki serduszka dla dziewczynek

Obłędnie różowe bułeczki, o intensywnym, maślanym smaku i zapachu. Zachwycą każdą małą dziewczynkę Polecam!

Składniki:

Różowe bułeczki serduszka dla dziewczynek

 

Sposób przygotowania:

Różowe bułeczki serduszka dla dziewczynek

Wyrabianie ciasta

Drożdże rozpuścić w niewielkiej ilości letniego mleka ze szczyptą cukru oraz mąki pszennej. Wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na około 20 minut do podwojenia objętości. Po tym czasie dodać mąkę, sól, cukier, kisiel oraz mleko. Wszystko dobrze wyrobić do uzyskania miękkiego, sprężystego i elastycznego ciasta, dodając pod koniec rozpuszczone masło. Ciasto włożyć do oprószonej mąką miski. Odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na około 1,5 godziny.

Formowanie bułeczek

Różowe bułeczki serduszka dla dziewczynek
Uformowane bułeczki różowe podczas wyrastania.

Po tym czasie ciasto podzielić na około 10 równych części. Z każdej uformować bułeczkę w kształcie serca. Umieścić je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawić na około 40 minut do napuszenia.

Pieczenie i studzenie

Różowe bułeczki serduszka dla dziewczynek
Studzenie upieczonych, różowych bułeczek.

Napuszone bułeczki piec w 180 st.C około 15-20 do przyrumienienia. Upieczone wyjąć i przestudzić na kratce. Podawać, np. z dżemem, masłem itp. Smacznego!