lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Bułeczki drożdżowe laluni

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Bułeczki wyszły z chrupiąca skórką i mięciutkie

Bułeczki drożdżowe laluni Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Bułeczki drożdżowe laluni

 

 

Sposób przygotowania:

Bułeczki drożdżowe laluni
Do miski wsypałujemy  mąkę robimy zagłębienie i tak zostawiłamy . Do małego garnka wlewamy  pól szklanki mleka i masło mieszałamy do rozpuszczenia . Drugą połowę mleka czyli pół szklanki podgrzewamy  lekko i rozpuszczamy  w nim drożdże . Mleko z rozpuszczonymi drożdżami i łyżką cukru wlewamy do wgłębienia w misce z mąką delikatnie mieszamy  . Mleko z masłem przelewamy  z garnuszka do miski , posypujemy  skórką pomarańczową krojoną i szczyptą soli dodajemy  cukier z prawdziwa wanilią . Wyrobiłam ciasto i zostawiłamy pod ściereczką na godzinę ,żeby ciasto dobrze wyrosło. Po godzinie wyrabiłamy jeszcze raz ciasto i dzielimy  na połowę wałkujemy  na około 1,5 centymetra i wykrawamy  serduszka i kwadraciki .Pieczemy  koło 25 minut w 180 stopniach .
Bułeczki drożdżowe laluni
Bułki ostygniete przekroiłam na połowę by sprawdzić czy są upieczone
Bułeczki drożdżowe laluni
Zciasta wykrawałam foremka serduszka bułeczki
Bułeczki drożdżowe laluni
Ciasto wałkujemy na 1
Bułeczki drożdżowe laluni
Ciasto wałkujemy na 1