Sposób przygotowania:
Drożdżowe serduszka
Przygotowania zaczynamy od roztopienia tłuszczu w garnuszku następnie dodajemy mleko i wszystko razem podgrzewamy. Należy pamiętać żeby mleko z masłem nie było za gorące bo dojdzie do zaparzenia drożdży i nici z bułeczek!!!:)
Drożdże suche wymieszać z mąką natomiast ze świeżych trzeba zrobić rozczyn. Do mąki dodajemy pozostałe składniki wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Tak przygotowane ciasto zostawiamy do wyrośnięcia na około 1,5 godziny w ciepłym miejscu bez przeciągów. Ciasto musi podwoić swoją objętość.
Gdy ciasto nam urośnie należy je podzielić na 12 części i każdą formować na kulki. Każdą część rozwałkować na placuszek ( wielkość jak naleśnik). Na wierzchu posmarować nadzieniem i zwinąć tak jak zwijamy naleśnik w tzw. rulonik. Tak przygotowane ruloniki składamy na pół i następnie ostrym nożem przecinamy na pół (od strony zagięcia) pozostawiając nieprzecięte 2 cm od góry.
Kolejno wywijamy na bok rozcięte części, aby uzyskać kształt serca. Przygotowane serduszka przykrywamy jeszcze na 15 min lnianą ściereczką do wyrośnięcia, po czym smarujemy roztrzepanym jajkiem. Czas pieczenia 15 min w 180 stopniach. Smacznego :) Modyfikacja przepisów z blogu Moje Wypieki.
Drożdże suche wymieszać z mąką natomiast ze świeżych trzeba zrobić rozczyn. Do mąki dodajemy pozostałe składniki wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Tak przygotowane ciasto zostawiamy do wyrośnięcia na około 1,5 godziny w ciepłym miejscu bez przeciągów. Ciasto musi podwoić swoją objętość.
Gdy ciasto nam urośnie należy je podzielić na 12 części i każdą formować na kulki. Każdą część rozwałkować na placuszek ( wielkość jak naleśnik). Na wierzchu posmarować nadzieniem i zwinąć tak jak zwijamy naleśnik w tzw. rulonik. Tak przygotowane ruloniki składamy na pół i następnie ostrym nożem przecinamy na pół (od strony zagięcia) pozostawiając nieprzecięte 2 cm od góry.
Kolejno wywijamy na bok rozcięte części, aby uzyskać kształt serca. Przygotowane serduszka przykrywamy jeszcze na 15 min lnianą ściereczką do wyrośnięcia, po czym smarujemy roztrzepanym jajkiem. Czas pieczenia 15 min w 180 stopniach. Smacznego :) Modyfikacja przepisów z blogu Moje Wypieki.
zewa
pkhorzyk118
Dorcia
jurata
gosia56