Gosia85

Gosia85

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 88]

Drożdżowe serduszka

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Drożdżówkowe serduszka z pysznym nadzieniem - świetny pomysł na coś smacznego dla ukochanej osoby.

Drożdżowe serduszka

Składniki:

Drożdżowe serduszka

 

  • Składniki na około 12 drożdżówek:
  • 75 g margaryny lub masła
  • 250 ml mleka (szklanka)
  • 25 g świeżych drożdży lub 12 g suchych drożdży
  • szczypta soli
  • 70 g cukru ( można dać troszkę mniej bo i tak te bułeczki są bardzo słodkie)
  • 500 g mąki pszennej

 

  • Dodatkowo:
  • dżem lub inne nadzienie (najlepiej marmolada bo nie wycieka)
  • jajko do posmarowania

 

 

Sposób przygotowania:

Drożdżowe serduszka
Przygotowania zaczynamy od roztopienia tłuszczu w garnuszku następnie dodajemy mleko i wszystko razem podgrzewamy. Należy pamiętać żeby mleko z masłem nie było za gorące bo dojdzie do zaparzenia drożdży i nici z bułeczek!!!:)



Drożdże suche wymieszać z mąką natomiast ze świeżych trzeba zrobić rozczyn. Do mąki dodajemy pozostałe składniki wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Tak przygotowane ciasto zostawiamy do wyrośnięcia na około 1,5 godziny w ciepłym miejscu bez przeciągów. Ciasto musi podwoić swoją objętość.



Gdy ciasto nam urośnie należy je podzielić na 12 części i każdą formować na kulki. Każdą część rozwałkować na placuszek ( wielkość jak naleśnik). Na wierzchu posmarować nadzieniem i zwinąć tak jak zwijamy naleśnik w tzw. rulonik. Tak przygotowane ruloniki składamy na pół i następnie ostrym nożem przecinamy na pół (od strony zagięcia) pozostawiając nieprzecięte 2 cm od góry.



Kolejno wywijamy na bok rozcięte części, aby uzyskać kształt serca. Przygotowane serduszka przykrywamy jeszcze na 15 min lnianą ściereczką do wyrośnięcia, po czym smarujemy roztrzepanym jajkiem. Czas pieczenia 15 min w 180 stopniach. Smacznego :) Modyfikacja przepisów z blogu Moje Wypieki.

Tagi:

jajko jajka