Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Różowy krem z kaszy manny

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Krem z kaszy manny z sokiem z buraka czerwonego jest smaczny i ma ładny kolor bez dodatku sztucznych barwników.

Różowy krem z kaszy manny Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Różowy krem z kaszy manny

 

  • 2 szklanki mleka
  • 5-6 łyżek kaszy manny
  • 20 dag masła
  • 2/3 szkl cukru pudru
  • 4-5 łyżek soku z czerwonego buraka
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • spirytus do smaku
  • sok z cytryny do smaku
  • aromat do smaku

 

Sposób przygotowania:

Różowy krem z kaszy manny
Na gotujące się mleko wsypać kaszę mannę, gotować przez kilka minut na małym ogniu ciągle mieszając. Zdjąć z palnika, wystudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszysty krem dodając po łyżce zimnej ugotowanej kaszki. Pod koniec dodać sok wyciśnięty z gotowanego, startego na tarce, czerwonego buraka, doprawić do smaku spirytusem i sokiem z cytryny. Przekładać ciasta, ciasteczka lub torty.
Różowy krem z kaszy manny
Ugotowanego burka czerwonego zetrzeć na drobnej tarce
Różowy krem z kaszy manny
Do utartego kremu dodać wyciśnięty z buraka sok
Różowy krem z kaszy manny
Doprawić do smaku spirytusem sokiem z cytryny aromatem