ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1008]

Ciasto śliwkowe sypane

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Sypane ciasto jak do szarlotki sypanej wykorzystane do ciasta ze śliwkami i kakaową, chrupiącą kruszonką.

Ciasto śliwkowe sypane Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Ciasto śliwkowe sypane

 

  • mąka tortowa 1 szklanka,
  • mąka krupczatka 1,5 szklanki,
  • kasza manna 1 ,5 szklanki,
  • proszek do pieczenia 2 łyżeczki,
  • cukier wanilinowy 1 opakowanie,
  • cukier 1 szklanka,
  • kakao do wierzchu ciasta 2 łyżki,
  • śliwki 1 kg,
  • margaryna zimna 250 gram,
  • cukier puder - ile potrzeba

Sposób przygotowania:

Ciasto śliwkowe sypane
Składniki wszystkie suche w misce dobrze wymieszać, forma 30x25 cm z papierem do pieczenia, na dno formy wysypać część suchej mieszanki.

Poukładać połowę wypestkowanych umytych śliwek, posypać częścią suchej mieszanki, na wierzch pozostałe śliwki ułożyć.

Do reszty mieszanki suchej wsypać kakao i dobrze wymieszać, wszystko posypać na śliwki, łyżką delikatnie wygładzić wierzch, poukładać na wierzchu pokrojoną zimną margarynę.

Piekarnik nagrzany na 190C grzanie góra/dól, ciasto piec około 50-60 minut, ciasto dobrze wystudzić, najlepiej upiec wieczorem i do rana w chłodnym miejscu wystudzić, przed podaniem posypać pudrem cukrem.
Ciasto śliwkowe sypane
Jest bardzo lekkie, wilgotne, aromatyczne.
Ciasto śliwkowe sypane
Składniki odmierzam do posypywania na tzw. oko.
Ciasto śliwkowe sypane
Do sypanego ciasta najlepsze owoce miękkie aby puściły sok w ciasto.
Ciasto śliwkowe sypane
Można dodać zamiast kakao np. wiórki kokosowe.
Ciasto śliwkowe sypane