Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1445]

Ciasto z pestkami słonecznika

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne, proste ucierane ciasto. Pachnie cynamonem, a pestki przyjemnie chrupią. Idealne na podwieczorek czy piknik. Upieczcie.

Ciasto z pestkami słonecznika

Składniki:

Ciasto z pestkami słonecznika

Ciasto:

  • 25 dag masła lub margaryny
  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 25 dag mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • pół szklanki śmietany 18 %
  • 10 dag pestek słonecznika

Sposób przygotowania:

Ciasto z pestkami słonecznika
1. Masło i cukier przekładamy do miski i ucieramy na puszystość, wbijamy po jednym jajku i ucieramy. Wsypujemy przesianą mąkę z sodą, proszkiem i cynamonem, dodajemy śmietanę i ucieramy do połączenia się składników. Na koniec wsypujemy pestki i mieszamy.

2. Tortownicę o średnicy około 23 cm wykładamy papierem do pieczenia, następnie wykładamy ciasto.

3. Ciasto pieczemy do zrumienienia w temperaturze 180 stopni przez około 45-50 minut i do suchego patyczka.

4. Upieczone ciasto studzimy i kroimy. Gotowe. Smacznego.

Tagi:

deser ciasto