Sposób przygotowania:
Tort z malinami i śmietanąWykonanie biszkoptu:
Do misy wbijamy jaja i miksujemy. W trakcie miksowania wsypujemy ksylitol-nadal miksujemy.
Wyłączamy mikser i przesiewamy mąkę ( wsypuje do kubka z sitkiem i ruszam nim nad miską i mieszam do ostatniej mąki. Dno tortownicy wykładam papierem do pieczenia i przeglądam ciasto biszkoptowe. Wkładam do nagrzanego pieca i piekę w 160 stopniach koło 25 minut, po upieczeniu i ostudzeniu kroje biszkopt na 3 blaty .
Wykonanie masy:
Do wysokiej misy wlewam 3 pojemniczki ze śmietaną i ubijam ja z 3 łyżkami ksylitolu.
2.1/2 łyżki żelatyny wsypuje do miseczki i zalewam 100 ml wody , mieszam i wstawiam do mikrofali na 30 sekund. Wyjmuje po 30 sekundach żelatynę, mieszam ja do ostudzenia i dodaje 3 łyżki śmietany ( nadal mieszam do połączenia) Wlewam żelatynę połączoną ze śmietaną do misy i miksuje pomału 2 minuty. Smaruje blaty biszkoptu śmietaną i przekładam malinami, następnie smaruje boki i górę i wstawiam do lodówki.
Resztę śmietany przekładam do rękawa cukierniczego i na chwile wkładam do lodówki.
W tym czasie co się chłodzi tort wlewam do misy śmietanę ( 330 ml) i miksuje ja z 1 łyżka ksylitolu na sztywno i dodaje błonnik kakaowy oraz rozrobione pół łyżki żelatyny. Przekładam do rękawa cukierniczego. Dekoruje tort śmietaną dwukolorową i malinami .