Maku

Maku

Kuchcik
[Przepisów: 1]

Roztoczańska świeżynka z fantazją

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 3/5 głosów: 2

Potrawa należy do grupy mięs smażonych. Niepowtarzalny smak zapewnia świeże mięso i podroby (tuż po uboju).

Roztoczańska świeżynka z fantazją Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Roztoczańska świeżynka z fantazją

 

  • Składniki:
  • 1) Różne rodzaje mięsa i podrobów pozyskanych z
  • wieprzowiny tuż po uboju. Mogą to być niewielkie porcje
  • (ważące po około 10 -15 dag. ) karkówki, łopatki,
  • biodrówki, szynki, podroby (wątroba, podgardle, ozorek
  • czy też mięsień serca). Mięso powinno być z odrobiną
  • tłuszczu, słoninki.
  • 2) 1 duża marchewka, 2 cebule, suszona natka pietruszki
  • (selera), 3 średnie ząbki czosnku, 5 plastrów suszonych
  • grzybów, 2 cytryny.
  • 3) Przyprawy (sól, pieprz, marynata staropolska, zioła
  • prowansalskie, sok z cytryny, ¼ litra wina wytrawnego)
  • 4) Olej do smażenia lub smalec.

 

Sposób przygotowania:

Roztoczańska świeżynka z fantazją
Sposób przygotowania: Mięso kroimy w kostkę wielkości około 3cm. Posypujemy marynatą, skrapiamy sokiem z cytryny i pozostawimy na godzinę pod przykryciem. Siekamy w drobną kostkę: cebulę, ząbki czosnku, marchewkę. Na mocno rozgrzany tłuszcz przekładamy zamarynowane mięso, przez kilka minut dusimy w wysokiej temperaturze. W razie potrzeby dolewamy trochę wody. Gdy kawałki mięsa „podpieką się” dodajemy pokrojone warzywa oraz wino. Wszystko dusimy przez 20 -25 minut pod przykryciem na „średnim ogniu”. Podajemy z ziemniakami, kaszą czy też śląskimi kluskami. Nam najbardziej smakowało z kluskami, ogórkiem i połówkami śliwki w occie.Pycha.
Roztoczańska świeżynka z fantazją
Etap 1