SUPERPRZEPIS

Różyczki drożdżowe

  • 1
  • lalunia
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 25
         
ocena: 4/5 głosów: 7
Różyczki drożdżowe Więcej zdjęć (6)

Pyszne drożdżowe różyczki. Wspaniale smakują i idealnie się prezentują. Upiekłam blachę różyczek, które zostały zjedzone tego samego dnia.

Składniki:

Różyczki drożdżowe

Zaczyn na różyczki drożdżowe :

  • pół szklanki ciepłego mleka

 

 

  • 2 łyżeczki ksylitolu

 

Ciasto na różyczki drożdżowe c.d:

 

  • 2 jaja

 

 

  • ksylitol niepełna szklanka

 

  • pół szklanki ciepłego mleka

Dodatkowo:

  • jajo do posmarowania różyczek

 

  • miseczka do wykrajania kółek

Sposób przygotowania:

Różyczki drożdżowe

Wykonanie rozczynu:

Do szklanki wlewamy mleko( podgrzewamy mleko w mikrofali tak będzie szybciej). Dodajemy rozkruszone drożdże. Wsypujemy cukier, mieszamy do rozpuszczenia. Dodajemy mąkę, mieszamy ( powstaje zawiesina) zostawiamy na 15 minut do wyrośnięcia.

Wykonanie ciasta:

Do misy wsypujemy mąkę , dodajemy wyrośnięty rozczyn. Dodajemy ksylitol jaja i rozpuszczoną margarynę. Wyrabiamy ciasto ( włączam robota i miksuje końcówka hak do połączenia składników ). Ciasto jest klejące mocno, więc dodaję mąkę 100 g i teraz jest takie jakie ma być. Zostawiam do wyrośnięcia na godzinę przykryte ściereczką. Po godzinie ciasto dziele na 4 części i każdą część wałkuje. Miseczką wyciskam kółka ( średnica miseczki 12 cm ). Każde kółko nacinam. Na środku kółka nakładam łyżeczką nadzienie porzeczkowe i łączę jak na różyczkę. Wkładam do okrągłej formy jedno obok drugiego. Smaruje rozbełtanym jajem i piekę 35 minut w 170 stopniach ( ciasto szybko ciemnieje wiec jak zauważę to nakrywam folia aluminiową )

Różyczki drożdżowe
Do misy wsypujemy mąkę , dodajemy wyrośnięty rozczyn . Dodajemy ksylitol jaja i rozpuszczoną margarynę.
Różyczki drożdżowe
Wyrabiamy ciasto ( włączam robota i miksuje końcówka hak do połączenia składników ). Ciasto jest klejące mocno , więc dodaje mąkę 100 g i teraz jest takie jakie ma być :) Zostawiam do wyrośnięcia na godzinę przykryte ściereczką .
Różyczki drożdżowe
Po godzinie ciasto dziele na 4 części i każdą część wałkuje . Miseczką wyciskam kółka ( średnica miseczki 12 cm ).
Różyczki drożdżowe
Każde koko nacinam Na środku kółka nakładam łyżeczką nadzienie porzeczkowe i łączę jak na różyczkę.
Różyczki drożdżowe
Wkładam do okrągłej formy jedno obok drugiego . Smaruje rozbełtanym jajem i piekę 35 minut w 170 stopniach ( ciasto szybko ciemnieje wiec jak zauważę to nakrywam folia aluminiową ) .