Sposób przygotowania:
Różyczki drożdżoweWykonanie rozczynu:
Do szklanki wlewamy mleko( podgrzewamy mleko w mikrofali tak będzie szybciej). Dodajemy rozkruszone drożdże. Wsypujemy cukier, mieszamy do rozpuszczenia. Dodajemy mąkę, mieszamy ( powstaje zawiesina) zostawiamy na 15 minut do wyrośnięcia.
Wykonanie ciasta:
Do misy wsypujemy mąkę , dodajemy wyrośnięty rozczyn. Dodajemy ksylitol jaja i rozpuszczoną margarynę. Wyrabiamy ciasto ( włączam robota i miksuje końcówka hak do połączenia składników ). Ciasto jest klejące mocno, więc dodaję mąkę 100 g i teraz jest takie jakie ma być. Zostawiam do wyrośnięcia na godzinę przykryte ściereczką. Po godzinie ciasto dziele na 4 części i każdą część wałkuje. Miseczką wyciskam kółka ( średnica miseczki 12 cm ). Każde kółko nacinam. Na środku kółka nakładam łyżeczką nadzienie porzeczkowe i łączę jak na różyczkę. Wkładam do okrągłej formy jedno obok drugiego. Smaruje rozbełtanym jajem i piekę 35 minut w 170 stopniach ( ciasto szybko ciemnieje wiec jak zauważę to nakrywam folia aluminiową )
Nina W.