Sposób przygotowania:
Róże drożdżowe
* Z drożdży, mleka, dwóch łyżek mąki i cukru sporządzamy rozczyn. * Odstawiamy do wyrośnięcia. * Masło roztapiamy, podgrzewając na małym ogniu (w rondelku, kubku). * Do mąki dodajemy żółtka, jajka, sól i rozczyn (uprzednio przygotowany). * Wyrabiamy ciasto, stopniowo wlewając rozpuszczone, trochę ostudzone masło. * Pozostawiamy do wyrośnięcia. * Gdy ciasto podwoi objętość, ponownie zagniatamy. Czynność tę możemy powtórzyć nawet trzykrotnie by jak najwięcej "napowietrzyć" ciasto. * Następnie odrywamy z całej bryły dogodny kawałek i rozwałkowujemy go na placek grubości około 1cm. * Wykrawamy różnej wielkości krążki, np.: szklanką, literatką i kieliszkiem. * Krążki nacinamy na brzegach w trzech, czterech miejscach. * Sklejamy ze sobą (przyciskając palcem po środku każdego) po trzy krążki różnej wielkości. * Odkładamy na chwilę by przygotowane ciastka nabrzmiały. * Smażymy na gorącym, głębokim tłuszczu ( najlepiej oleju), rumieniąc z obu stron. * Dekorujemy konfiturą lub powidłami, umieszczając je w środku, w otworze na każdym ciastku. * Obsypujemy (przez sitko) cukrem pudrem.
P.S. Do ciasta można dodać 2 łyżki bądź mały kieliszek spirytusu lub czystej wódki, żeby róże nie chłonęły zbyt dużo tłuszczu.
P.S. Do ciasta można dodać 2 łyżki bądź mały kieliszek spirytusu lub czystej wódki, żeby róże nie chłonęły zbyt dużo tłuszczu.
kołczu
misia53