szpileczka

szpileczka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1249]

Drożdżowe róże z bakaliami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Róże te powstały przypadkiem, ale cieszyły się takim powodzeniem, że z pewnością zagoszczą jeszcze nie raz na naszym stole.

Drożdżowe róże z bakaliami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Drożdżowe róże z bakaliami

 

 

Sposób przygotowania:

Drożdżowe róże z bakaliami
Drożdże rozpuszczamy razem z cukrem w ciepłym mleku. Odkładamy do wyrośnięcia na ok 15 minut. Do mąki, szczypty soli,jednego jajka i oleju dodajemy wyrośnięte drożdże i zagniatamy ciasto. Ciasto odkładamy na 20 minut w ciepłe miejsce, aby wyrosło. Orzechy i rodzynki drobno siekamy i mieszamy z masą krówkową. Wyrośnięte ciasto możemy w całości rozwałkować albo podzielić sobie na dwie lub 3 części i każdą z osobna rozwałkować. Każdy rozwałkowany kawałek smarujemy masą bakaliową i zwijamy w rulon. Rulon kroimy na kawałki 3-4 centymetrowe i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Z wierzchu smarujemy rozmąconym jajkiem i pieczemy ok 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Drożdżowe róże z bakaliami
Orzechy i rodzynki siekamy i mieszamy z masą krówkową
Drożdżowe róże z bakaliami
Ciasto drożdżowe smarujemy przygotowaną wcześniej masą
Drożdżowe róże z bakaliami
Zwijamy w rulon i tniemy na mniejsze kawałki
Drożdżowe róże z bakaliami
Różyczki układamy na blaszce i pieczemy do zrumienienia

Tagi:

jajko jajka