VioletoweKucharzenie

VioletoweKucharzenie

Złoty Ekspert
[Przepisów: 789]

Kurczak w kremowym sosie z ciecierzycą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Szybki i prosty pomysł na obiad z dużą ilością warzyw, kurczakiem i pyszną ciecierzycą. Taki obiad możemy przygotować nawet dzień wcześniej, a następnego tylko odgrzać i zajadać!

Kurczak w kremowym sosie z ciecierzycą

Składniki:

Kurczak w kremowym sosie z ciecierzycą

 

  • 500 g fileta z piersi kurczaka
  • 1 cebula
  • Przyprawa do mięsa
  • Słodka czerwona papryka
  • 1 szklanka ciecierzyce
  • 2 marchewki
  • ½ główki brokułu
  • Kilka różyczek kalafiora
  • 2,5 szklanki bulionu drobiowego
  • Sól
  • Pieprz
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 100 g serka topionego ze szczypiorkiem

Sposób przygotowania:

Kurczak w kremowym sosie z ciecierzycą
Ciecierzycę gotujemy do miękkości w delikatnie osolonej wodzie. Odcedzamy.

Filet z piersi kurczaka kroimy w paseczki lub kosteczkę. Doprawiamy przyprawą do mięsa, słodką czerwoną papryką, solą i pieprzem. Cebulę kroimy w kosteczkę, szklimy na patelni na odrobinie oleju.

Dodajemy mięso i przesmażamy. Podlewamy bulionem i dusimy na wolnym ogniu. Dodajemy różyczki brokułu i kalafiora, obraną i pokrojoną w plastry marchewkę. Dusimy do miękkości.

Gdy bulion nam wyparuje ponownie podlewamy. Na końcu dodajemy ciecierzycę (ugotowaną), śmietankę i serek topiony. Doprawiamy solą i pieprzem.

Dusimy do momentu zgęstnienia sosu.