Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 959]

Różyczki z ciasta francuskiego wg Di

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Cudnie wyglądająca przekąska, która zachwyci wzrok oraz podbije nasze kubki smakowe. Tu wersja z mortadelą i sezamem.

Różyczki z ciasta francuskiego wg Di

Składniki:

Różyczki z ciasta francuskiego wg Di

 

  • 1 płat ciasta francuskiego
  • 300-400g mortadeli (użyłam z papryką)
  • ketchup
  • 1 jajko
  • 2-3 łyżki sezamu

Dodatkowo (opcjonalnie):

  • Dodatkowo (opcjonalnie):
  • 1 słoik ogórków konserwowych w plastrach (można użyć świeżego ogórka)

Sposób przygotowania:

Różyczki z ciasta francuskiego wg Di

Przygotowanie:

Różyczki z ciasta francuskiego wg Di
Wędlina powinna być okragła i o niewielkiej średnicy.

Każdy plaster mortadeli przekroić na pół. Z ciasta francuskiego porobić paski o grubości 1,5-2 cm.

Różyczki:

Różyczki z ciasta francuskiego wg Di
Do środka można włożyć kawałek papryki lub pieczarki.

Każdy pasek ciasta francuskiego posmarować ketchupem i położyć n nim obok siebie po 3 połówki wędliny.
Pozwijać.

Przed i pieczenie:

Różyczki z ciasta francuskiego wg Di
Różyczki już uroczo wyglądaja przed pieczeniem.

Rozgrzać piekarnik.
Kwiatuszki przełożyć na blaszkę, posmarować rozmieszanym białkiem i posypać sezamem (z każdej strony).
Piec około 20 minut w 80 stopniach.

Kwiatki:

Różyczki z ciasta francuskiego wg Di
Można użyć świeżego ogórka lub różyczki bez niczego poukładać na talerzu.

Plastry ogórka nadziać na patyczek do szaszłyków w taki sposób, by powstała "fala".
Na czubku wykałaczki umieścić różyczki.