gabyelle21l@tlen.pl

gabyelle21l@tlen.pl

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 266]

Ruloniki z warzywami

  • 7
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

chrupiące ruloniki z warzywami. Danie wegańskie.

Ruloniki z warzywami

Składniki:

Ruloniki z warzywami

 

  • Papier ryżowy
  • 1 puszka soji
  • 1 papryka czerwona
  • 1 marchewka
  • kapusta pekińska kilka liści
  • 3-4 rzodkiewki
  • ok 2 łyżki słoneczniku
  • kukurydza
  • sól
  • oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:

Ruloniki z warzywami
Na patelni rozgrzej oliwę i upraż słonecznik, uprażony odłóż na talerzyk. Paprykę i marchewkę pokrój w paski i podsmaż z solą, często mieszając żeby się nie przypaliło. Usmażone warzywa odłóż do przestygnięcia. Kapustę pekińską posiekaj, rzodkiewkę pokrój w plastry.Papier ryżowy namocz w ciepłej wodzie żeby ułatwić zawijanie. Na papier ryżowy posypujemy słonecznikiem, na to trochę kapustki,papryczkę z marchewką,rzodkiewkę, soję i kukurydzę, całość zawijamy jak na krokiety, najpierw boczne boki do środka a potem w rulon. Podczas nakładania warzyw nie przesadź z ilością bo będzie problem z zawinięciem. Najlepiej zawijać w dwa papiery, najpierw w jeden a potem drugi papier, nie dwa naraz. Następnie gotowe ruloniki usmaż na głębokim oleju z dwóch stron ok 2 min. Podawać z ryżem i słodkim sosem chili :)