jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Rulony z pekińskiej

  • 7
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Rulon kapuściany - dla "Kozy" od żony :)

Rulony z pekińskiej

Składniki:

Rulony z pekińskiej

 

  • 1/2 paczki makaronu ryżowego nitki TaoTao
  • ok 750 g grzybów leśnych z zalewy (lub mrożonych)
  • 1 łyżka masła
  • 1 duża biała cebula
  • kapusta pekińska (4 duże liście lub więcej mniejszych)
  • sos sojowo- grzybowy
  • sól i pieprz cytrynowy do smaku
  • Sos chili TaoTao (słodko- pikantny, z ananasem lub inny)

Sposób przygotowania:

Rulony z pekińskiej
Przygotuj makaron wg wskazówek na opakowaniu.
Liście kapusty wrzuć do wrzątku.
Posiekaną drobno cebulę wrzuć do woka na rozgrzane masło -zeszklij.Dodaj grzyby odsączone z zalewy lub mrożone - przesmaż je, aż będa miekkie, skrop sosem sojowym, dopraw pieprzem cytrynowym.
Dodaj makaron i przesmaż wszystko jeszcze raz.
Jeśli trzeba dopraw jeszcze solą i pieprzem.
Wyjmij liście kapusty, zbij tłuczkiem grube nerwy liściowe u nasady, nałóż farsz makaronowo - grzybowy i zawiń w rulon.
Podawaj od razu skropiony sosem chili.