Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Rumowa masa z kaszy manny

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Jedna z moich ulubionych mas do przekładania ciast i tortów

Rumowa masa z kaszy manny

Składniki:

Rumowa masa z kaszy manny

 

  • 1/2 szkl kasza manna,
  • 2 szkl mleko,
  • 20 dag masło,
  • 1/2 szkl cukier puder,
  • 1 łyżeczka aromat rumowy,
  • 4 łyżki rum,
  • do smaku sok z cytryny

 

Sposób przygotowania:

Rumowa masa z kaszy manny
Mleko zagotować, energicznie mieszając wsypać kaszę mannę i gotować około 15 minut, zdjąć z ognia, ostudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem, stopniowo dodawać zimną kaszkę. Pod koniec dodać aromat i rum, utrzeć na puszystą masę. Przyprawić do smaku sokiem z cytryny. Przekładać ciasta i torty.