SUPERPRZEPIS

Rumowe morele z marcepanem

  • 2
  • edytaha
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8
Rumowe morele z marcepanem Więcej zdjęć (5)

Oblane mleczną czekoladą, prawdziwa poezja… Prezent dla wymagających.

Składniki:

Rumowe morele z marcepanem

 

  • 20 sztuk moreli suszonych (ważne, żeby były elastyczne i mięsiste)
  • 70-80 g gotowej masy marcepanowej (może być chlebek marcepanowy)
  • 80-100 ml rumu
  • 1 opakowanie gotowej polewy czekoladowej (Dr.Oetker)
  • suszone śliwki, orzechy laskowe, duże rodzynki – jeśli zostanie jeszcze polewa czekoladowa

Sposób przygotowania:

Rumowe morele z marcepanem
Morele naciąć ostrym nożem tak, aby powstała kieszonka do nadziewania. Zalać je rumem i pozostawić przynajmniej na godzinę. Po tym czasie osączyć (rum, który nie zostanie wchłonięty przez owoce zlewam do słoiczka i przy najbliższej okazji dodaję do lukru). Masę marcepanową podzielić na kawałki takiej wielkości, aby zmieściły się w kieszonkach moreli. Nadziewać owoce i modelować je palcami, żeby nie były płaskie. Polewę czekoladową wyjąć z foliowej torebki, umieścić w miseczce i stopić w kąpieli wodnej. Czekolada nie powinna być gorąca, byleby się tylko dobrze stopiła. Morele pojedynczo moczyć w czekoladzie i odkładać na papier do pieczenia. Kiedy czekolada na nich stężeje, ponownie zamaczać – polewa na owocach będzie grubsza. Jeśli pozostanie nam jeszcze polewa, można ją wykorzystać do pokrycia śliwek suszonych lub drobniejszych bakalii.
Rumowe morele z marcepanem
Morele naciąć ostrym nożem tak, aby powstała kieszonka do nadziewania.
Rumowe morele z marcepanem
Nadziewać owoce marcepanem i modelować je palcami, żeby nie były płaskie.
Rumowe morele z marcepanem
Morele pojedynczo moczyć w czekoladzie i odkładać na papier do pieczenia.
Rumowe morele z marcepanem
Jeśli pozostanie nam jeszcze polewa, można ją wykorzystać do pokrycia śliwek suszonych lub drobniejszych bakalii.