Sposób przygotowania:
Rumowe morele z marcepanem
Morele naciąć ostrym nożem tak, aby powstała kieszonka do nadziewania. Zalać je rumem i pozostawić przynajmniej na godzinę. Po tym czasie osączyć (rum, który nie zostanie wchłonięty przez owoce zlewam do słoiczka i przy najbliższej okazji dodaję do lukru). Masę marcepanową podzielić na kawałki takiej wielkości, aby zmieściły się w kieszonkach moreli. Nadziewać owoce i modelować je palcami, żeby nie były płaskie. Polewę czekoladową wyjąć z foliowej torebki, umieścić w miseczce i stopić w kąpieli wodnej. Czekolada nie powinna być gorąca, byleby się tylko dobrze stopiła. Morele pojedynczo moczyć w czekoladzie i odkładać na papier do pieczenia. Kiedy czekolada na nich stężeje, ponownie zamaczać – polewa na owocach będzie grubsza. Jeśli pozostanie nam jeszcze polewa, można ją wykorzystać do pokrycia śliwek suszonych lub drobniejszych bakalii.
elzbieta8960
edytaha
Ale warto było :D