stokrotka153

stokrotka153

Kucharz
[Przepisów: 9]

Rurki 2

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Idealne na każdą okazję. Upieczone rurki można nadziać po kilku dniach- gdy np. spodziewamy się gości.

Rurki  2 Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Rurki 2

 

Sposób przygotowania:

Rurki 2
Drożdże drobno pokruszyć. Mąkę przesiać na blat. Pośrodku zrobić wgłębienie. Wlać śmietanę, wsypać cukier. Dodać masło, jaja i drożdże.Zagnieść na gładkie, jednolite ciasto, włożyć do lodówki na około 1-1,5 h. Ciasto rozwałkować na posypanym mąką blacie na cienki placek. Pokroić. Uformować rurki na specjalnych tulejkach. Ułożyć na blasze, zachowując odstępy. Można posmarować białkiem. Piec ok. 20 -30 minut w 180 stopniach C.
Rurki  2
Płat ciasta kroimy na długie, cienkie paski.
Rurki  2
Urywamy po kęsie ciasta, który nastepnie wałkujemy.
Rurki  2
Rurki mniej kształtne idą na pierwszy ogień, tzn. są zjadane jeszcze ciepłe.
Rurki  2
Rurki można posmarować rozbełtanym białkiem i posypać cukrem kryształem.