jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Rurki pełnoziarniste z warzywami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Szybkie danie z makaronu pełnoziarnistego i warzyw to świetna propozycja na szybki obiad.

Rurki pełnoziarniste z warzywami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Rurki pełnoziarniste z warzywami

 

  • 400 g makaronu penne pełnoziarniste
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka czerwona
  • pół niewielkiej kapusty pekińskiej
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła sklarowanego
  • 1 łyżeczka mąki
  • sól, pieprz czarny do smaku
  • 2 łyżki startego parmezanu

 

 

Sposób przygotowania:

Rurki pełnoziarniste z warzywami
Gotujemy makaron al dente wg przepisu na opakowaniu. Obieramy cebulę, paprykę i czosnek. Kroimy wszystko w kostkę lub paseczki.Kroimy drobno kapustę pekińską. Szklimy na maśle cebulę, dodajemy posiekany czosnek, paprykę. Podlewamy odrobiną wody. Po kilku minutach dodajemy kapustę pekińską. Doprawiamy solą i pieprzem. Oprószamy mąką i mieszamy. Jeśli sos jest zbyt gęsty podlewamy jeszcze odrobiną wody. Nakładamy na talerze gorący makaron razem z warzywami, posypujemy startym serem.
Rurki pełnoziarniste z warzywami
Kroimy drobno oczyszczoną kapustę pekińską.
Rurki pełnoziarniste z warzywami
Kroimy drobno paprykę czerwona i zieloną.
Rurki pełnoziarniste z warzywami
Szklimy na maśle cebulę, dodajemy posiekany czosnek, paprykę.
Rurki pełnoziarniste z warzywami
Nakładamy na talerze gorący makaron razem z warzywami, posypujemy startym serem.

Tagi:

makaron